Geleense Satudarahbaas moet negen jaar de cel in

Print
Geleense Satudarahbaas moet negen jaar de cel in

Afbeelding: ANP

Zes kopstukken van het Geleense chapter van motorclub Satudarah zijn vrijdag door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot celstraffen tot negen jaar.

De rechter acht bewezen dat de lokale afdeling in Geleen een criminele organisatie was, gericht op het plegen van misdrijven als mishandelingen, afpersingen, vrijheidsberovingen en drugscriminaliteit.

President Stephan P. – die eerder werd veroordeeld voor het doodschieten van de Geleense kastelein Tonie Kentjens in 1997 en voor de dood van Fer Loontjens tijdens carnaval in 2008 – wordt gezien als leider van de door de rechter bestempelde ‘zeskoppige criminele organisatie’. Hij moet negen jaar de cel in, mede omdat hij betrokken was bij drie afpersingen.  

Zijn rechterhand, vicepresident Paul S., was betrokken bij twee afpersingen en moet zeven jaar de cel in. De overige kaderleden, die allemaal worden verweten onderdeel uit te maken van de criminele club, kregen celstraffen variërend van drieënhalf tot vijf jaar. Dave E. kreeg vierenhalf jaar, Anthy P. vijf jaar, Manu P. tweeënhalf jaar en Dirceu P. drieënhalf jaar. 

Vier overige mannen die gelieerd waren aan de motorclub moeten twintig maanden de cel in vanwege hun aandeel in een afpersing in het clubhuis. Tijdens die afpersing keek de politie mee via heimelijke opnameapparatuur. Een Satudarah-lid zou zijn benadeeld met een wietplantage. Het slachtoffer moest een halve ton betalen. Zover kwam het niet. Een paar dagen later pakte de politie tijdens een actie leden van de club op. 

 

De rechtbank ging vrijdag  niet mee met de verdediging die eerder beweerde dat er geen sprake was van een organisatie, maar dat de misdrijven werden begaan door de individuen op persoonlijke titel. Wel vielen de straffen lager uit dan door justitie geëist, omdat niet alles bewezen kon worden verklaard. Zo ziet de rechtbank geen bewijs dat de in hun ogen criminele organisatie ook gericht was op het witwassen van geld.

Daarnaast hield de rechtbank er rekening mee dat niet ieders rol binnen de club even belangrijk was en beoordeelde dat een afpersing in het drugscircuit en binnen de club anders is dan de afpersing van een willekeurige burger. Met dit laatste was de raadsman van de president, Peer Szymkowiak,  ‘blij’. Wat knaagde was de bewezenverklaring voor de criminele organisatie. „Satudarah Geleen bestaat niet en is niet gedagvaard. Het gaat om óf heel Satudarah óf om de zes mannen.” Szymkowiak overweegt dan ook in hoger beroep te gaan.

Onze verslaggever Rik van Hulst volgde de zaak live vanuit de rechtbank in Roermond. Lees hier zijn tweets terug: