Schorfweg

Plan voor zonnepark van 28 hectare in Beringe

Print
Plan voor zonnepark van 28 hectare in Beringe

De beoogde locatie van het zonnepark in Beringe.

Beringe / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Baarlo / Kesseleik -

Raedthuys wil in Beringe een zonnepark van 28 hectare realiseren. Het wekt 25 miljoen kWh stroom per jaar op, 10 procent van het totale verbruik van de gemeente Peel en Maas.

De beoogde locatie van zonnepark De Schorf is tussen de Schorfweg en Koelenweg, ten zuidwesten van het dorp. De projectontwikkelaar uit Enschede benadrukt dat het ‘idee’ in een prille fase verkeert. Er is nog geen vergunning aangevraagd. Raedthuys wil eerst in gesprek met omwonenden.

De projectontwikkelaar was aanvankelijk van plan een windpark met vier turbines te realiseren op dezelfde plek, maar dat initiatief moest het afleggen tegen windpark Egchelse Heide. Met de grondeigenaren in Beringe werd nagedacht over een alternatief. Dat werd het zonnepark.

Energiecoöperatie

Omwonenden kunnen financieel deelnemen in het project. Raedthuys wil een kwart van het zonnepark beschikbaar stellen aan de omgeving. Dat zou kunnen door dat deel te laten exploiteren door een lokale energiecoöperatie, oppert de projectontwikkelaar.

Over de financiële participatie en landschappelijke inpassing wil Raedthuys met de buurtbewoners overleggen. Zo is nog niet besloten of de zonnepanelen naar het zuiden gericht worden of dat de ene helft naar het oosten en de andere naar het westen gericht wordt.

Geen beleid

Wethouder Paul Sanders (VVD) van Peel en Maas wijst erop dat de gemeente geen beleid heeft voor zonneparken. De gemeenteraad heeft wel een motie aangenomen met de strekking dat er geen zonneparken op goede landbouwgrond mogen komen. Sanders geeft te kennen dat het college voor de zomer met beleid komt waarin bepaald wordt waar zonnepanelen mogen komen.

Raedthuys houdt op 13 maart een informatieavond (19.30 uur) over het zonnepark in Beringe in gemeenschapshuis De Wieksjlaag.