Rechter wijst vordering om sluiting Yin Yang tegen te houden af

Print
Rechter wijst vordering om sluiting Yin Yang tegen te houden af

Afbeelding: De Limburger

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De poging van Yin Yang om via de civiele rechter sluiting van de Roermondse saunaclub te voorkomen is mislukt. De voorzieningenrechter bepaalde onder meer dat het aan de bestuursrechter is om een oordeel te vellen over de zaak.

De advocaat van Yin Yang, Lex Berndsen, laat weten dat er spoedappel aangetekend is bij het gerechtshof in Den Bosch. Dat zal pas na maandag plaatsvinden. De wetenschap dat er appel is aangetekend, weerhoudt de gemeente echter niet van het plan om Yin Yang maandag te sluiten, zo laat een woordvoerder weten. „We zijn tevreden met de uitspraak.”

Bestuursrechter

Volgens de voorzieningenrechter is het niet aan de civiele rechter, maar aan de bestuursrechter om te oordelen over de argumenten die Yin Yang aanvoert. Zo stelt de saunaclub dat Donders een nieuw sluitingsbesluit moet nemen omdat het besluit uit februari 2017 verlopen zou zijn. Berndsen: „Er is bij de uitspraak sprake van een evidente juridische misslag door de voorzieningenrechter. Het sluitingsbesluit als zodanig was terecht, dat heeft ook de Raad van State uiteindelijk gezegd. De rechtmatigheid daarvan staat niet meer ter discussie. Onze stelling is dat het besluit is verlopen. Als de burgemeester dan toch wil sluiten, dan handelt ze onrechtmatig en dan moeten we wel degelijk bij de civiele rechter zijn.”

De gemeente voerde woensdag aan dat een nieuw sluitingsbesluit niet nodig was omdat er alleen maar een eerdere beslissing werd uitgevoerd. Dat die vertraagd was door alle juridische procedures speelde voor de gemeente Roermond geen rol. Van een verlopen termijn was volgens de gemeente dan ook geen sprake. De gemeente wil met de sluiting, ook 2,5 jaar na de inval, het signaal afgeven naar de buitenwereld dat drugsbezit en -handel niet wordt getolereerd. „Van uitstel door alle juridische procedures mag geen afstel komen”, zei de advocaat van de gemeente.

Sluitingsbesluit

In de club werden bij een politie-inval in november 2016 2,55 gram cocaïne en zestien xtc-pillen aangetroffen; meer dan een gebruikershoeveelheid drugs. Op basis van de wet Damocles nam Donders het besluit Yin Yang te sluiten, maar daar was de saunaclub het niet mee eens. Er volgden juridische procedures tot aan de Raad van State toe. Die gaf Donders in januari gelijk. Het besluit zoals dat begin 2017 was genomen was terecht. Daarop stuurde Donders op 6 februari van dit jaar een brief naar Yin Yang dat de club aan de Heinsbergerweg per 25 februari dicht zou moeten.

Lees ook: Saunaclub Yin Yang in Roermond moet op slot