Ricksen wil fans blijven ontmoeten: ‘Alsof ik een cupfinal ga spelen’

Print
Ricksen wil fans blijven ontmoeten: ‘Alsof ik een cupfinal ga spelen’

Fernando Ricksen met de selectie van Rangers. Afbeelding: AD/Twitter.com/therealvdv

Fernando Ricksen maakt vrijdagavond zijn opwachting voor een grote meet-en-greetbijeenkomst van ongeveer tweehonderd Rangers-fans in Glasgow. De voormalige voetballer, die aan de slopende ziekte ALS lijdt, komt daarvoor uit het hospice waar hij nu ruim een maand verblijft.

Dat het een heftige avond wordt die hem veel energie gaat kosten, lijkt vast te staan. Maar Ricksen (42) is vastbesloten om er een ‘speciale avond’ van te maken ,,Eindelijk kan ik naar buiten”, zo zei hij donderdag via een spraakcomputer waar hij mee met de buitenwereld communiceert.

Lees ook: Fernando Ricksen: ‘Er is geen God die zo’n ziekte creëert’

ALS leidt tot het disfunctioneren van alle spieren in het lichaam. ,,Het is moeilijk om me te verplaatsen momenteel. Maar het is het waard omdat ik niet alleen maar binnen wil blijven. En ik hou van de aandacht. Als ik er niet meer heen zou kunnen omdat dat fysiek niet meer mogelijk is, zou ik het nog steeds willen. Voor mij voelt het alsof ik weer de cupfinal ga spelen. En dat gevoel is het beste gevoel van de wereld. Het wordt moeilijk maar ik wil tot het einde blijven.”

Geliefd

Sinds vijf jaar geleden de diagnose ALS bij hem werd vastgesteld, bezoekt Ricksen regelmatig supportersavonden van Rangers, de club waar hij meer dan tweehonderd wedstrijden voor speelde en uiterst geliefd was vanwege zijn mentaliteit. Bij die avonden gaat het er vaak emotioneel aan toe. Bij een vorig evenement van de club werd hij onwel. Daarop verbleef hij in een ziekenhuis tot hij in januari werd overgeplaatst naar een hospice waar hij alle benodigde medische hulp krijgt. Hij zal er de rest van zijn leven nog blijven en niet meer terugvliegen naar zijn huis in Spanje.

Ondanks de slopende ziekte is Ricksen nog pienter genoeg om zijn ziekte te relativeren en grappen te maken over de avond die komt. ,,Mensen maken zich misschien druk om de organisatie vanavond maar ik hoef alleen maar te zitten. Ik vertel ze wel wat ik moet doen.”

Privéleven

Geheel in de levensstijl waar Ricksen beroemd mee is geworden krijgen bezoekers vanavond een magazine én een flesje whisky mee naar huis. De Limburger hield er tijdens zijn carrière een roerig privéleven vol drank, drugs en vrouwen op na. ,,Maar ik heb nergens spijt van”, zo benadrukt hij donderdag nog maar eens. ,,En ik ben bovendien nog lang niet klaar om al te gaan.”