‘Handhaven bij anti-bontdemonstraties Sittard lastig door smalle straten’

Print
‘Handhaven bij anti-bontdemonstraties Sittard lastig door smalle straten’

Volgens de gemeente Sittard-Geleen is het handhaven van vergunningen bij anti-bontdemonstraties soms lastig. Afbeelding: Peter Schols

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Het handhaven van regels bij anti-bontdemonstraties in de Sittardse binnenstad is soms lastig door de smalle winkelstraten. Dat zegt de gemeente Sittard-Geleen.

Het Centrummanagement Sittard (CMS) meldde deze week dat actievoerders de afgelopen twee jaar bij diverse demonstraties zich niet aan de beperkingen in de vergunning hebben gehouden. Volgens het CMS zorgden demonstranten voor een ‘grimmige sfeer’ in winkelstraten.

Afgeblazen

Het pijnpunt komt nu naar buiten omdat afgelopen woensdag de stichting Bont voor Dieren een bestelbus wilde parkeren voor de deur van Rademakers Fur Fashion in Sittard. Deze betoging werd afgeblazen toen de gemeente de bus om verkeersveiligheidsredenen alleen een stukje verderop wilde toestaan.

Regels

Volgens ondernemer Huub Rademakers is Sittard de afgelopen twee jaar zeker vier keer aangedaan door anti-bontdemonstranten. Ook hij vraagt om betere handhaving van de regels. De gemeente meldt ‘kennis te nemen van de zorgen’, maar ook verantwoordelijk te zijn voor het ‘beschermen van het grondwettelijke recht op betoging of manifestatie’.

Afstand

Volgens een woordvoerder is bij eerdere betogingen als voorschrift in de vergunning opgenomen dat demonstranten minimaal 2,5 meter afstand dienen te houden tot de ingang van winkels. „Boa’s van het team handhaving hebben de demonstranten begeleid.”

Zij spraken daarbij actievoerders aan die zich niet aan de regels hielden. „Waar mogelijk gaven demonstranten daar gevolg aan. In het kernwinkelgebied is deze beperking op sommige plekken niet volledig uitvoerbaar, omdat de straten smal zijn.”

Wanneer in een smalle straat 2,5 meter afstand gehouden moet worden bij een winkelingang, zou dat volgens de woordvoerder tot gevolg hebben dat de demonstranten voor een andere, niet beoogde winkel komen te staan.