Studenten van Zuyd Hogeschool Maastricht spreken de meeste talen

Print
Studenten van Zuyd Hogeschool Maastricht spreken de meeste talen

Zuyd-studenten scoren landelijk gezien het hoogste op het gebied van het beheersen van vreemde talen. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

Studenten van de Maastrichtse Zuyd Hogescholen spreken de meeste vreemde talen van alle studenten aan hogescholen in Nederland.

Dat blijkt uit een onderzoek onder honderdduizend studenten door Magnet.me, een grote vacaturesite voor studenten en starters op de arbeidsmarkt. Met gemiddeld 2,42 talen scoort Zuyd Hogeschool het hoogst.

Twee talen

Op het hbo spreken de studenten gemiddeld twee talen. Naast Engels is dit het vaakst Duits (6,3 procent), gevolgd door Spaans (3,1 procent) en Frans (2,6 procent). Daarmee doen de Nederlandse hbo-studenten het een stuk beter dan Britse studenten, die gemiddeld 1.36 talen spreken. De score van Zuyd is volgens woordvoerder Rolf van Stenus waarschijnlijk te verklaren door de centrale ligging van Maastricht én het feit dat veel opleidingen van Zuyd internationale studenten trekken. Met name de Hotel Managementschool, de Vertaalacademie, International Business, European Studies en het Conservatorium trekken veel studenten van over de grens.

Arbeidsmarkt

Hoe meer talen je beheerst, hoe groter de kans op de arbeidsmarkt, aldus Magnet.me. Volgens Van Stenus vindt een groot aantal Zuyd-studenten na het afronden van de opleiding werk in het buitenland. „Zij kunnen vaak aan de slag bij Aziatische bedrijven of landen elders in Europa.”

Universiteit

De studenten van de Universiteit Maastricht staan in de ranglijst van universiteiten op een zevende plaats. Daar spreken studenten gemiddeld drie talen, gelijk aan het landelijk gemiddelde. Na Engels en Nederlands worden Duits (9,5 procent), Frans (5,2 procent) en Spaans (4,6 procent) het meest gesproken. De opvallende nummer zes in dit lijstje is Chinees. Ruim 1,3 procent van de universitaire studenten spreekt het ‘goed’ of beter.