commissie

Maastrichtse spionage-affaire: Rekenkameronderzoek lijkt er te komen

Print
Maastrichtse spionage-affaire: Rekenkameronderzoek lijkt er te komen

Het stadhuis in Maastricht. Afbeelding: Annemiek Mommers

Maastricht / Itteren -

De Maastrichtse rekenkamercommissie beslist medio maart over een onderzoek naar de spionage-affaire.

Er lijkt geen beletsel te zijn om dat onderzoek op te pakken.

Vraag

Een week geleden vroegen zes oppositiepartijen aan de onafhankelijke rekenkamercommissie om een onderzoek te starten naar de zogeheten spionage-affaire, waarbij een recherchebureau 41 mailaccounts checkte van ambtenaren en wethouders en acht ambtenaren verhoorde.

Vorige week haalden moties van wantrouwen en afkeuring van de oppositie het niet. De coalitie bleef de burgemeester en wethouders tijdens een twaalf uur durende raadsvergadering steunen.

De rekenkamercommissie pakt het verzoek van de oppositie voortvarend op. Er is al een gesprek geweest met de aanvragers. „We hebben hun verzoek formeel in beraad”, stelt voorzitter Ton Dreuw: „We gaan niet nog eens vier stoeptegels lichten. Van belang is of de gemeente iets aan zo’n onderzoek heeft. Een toekomstgericht rapport met aanbevelingen kan bijna niet anders dan nuttig zijn.”

De-escalatie

Manon Fokke (PvdA), met M:OED, LPM, PVM, Gunther en PVV aanvrager van het onderzoek: „De rekenkamercommissie komt met een uitwerking van ons gesprek, waarna we de andere partijen benaderen. Denk aan zaken als: welke lessen zijn te leren? Moeten er reglementen aangepast worden? Waarom is het zo moeilijk om stukken te krijgen van gemeenschappelijke regelingen waar we als gemeente zelf onderdeel van vormen? Welke de-escalatie-instrumenten kun je in een dergelijke situatie gebruiken?”

De rekenkamer heeft de oppositie wel gevraagd om na te gaan of er wellicht zelfs raadsbrede steun is voor het onderzoek. „Maar dat is voor ons niet cruciaal”, stelt Dreuw: „We laten onze oren niet hangen naar de gemeenteraad. We bepalen zelf geheel onafhankelijk welke onderzoeken we aanpakken. Wel vinden we prettig om te weten hoe groot de steun in de raad is.”

Afwachten

Niels Peeters is fractievoorzitter van het CDA, dat net als de andere coalitiepartijen de burgemeester en wethouders steunde. Hij zegt een vraag over het rekenkameronderzoek af te wachten. „Als de rekenkamer voldoende grond ziet voor zo’n onderzoek dan verzetten wij ons zeker niet. Dat zou ook een slecht signaal zijn. De kracht van de rekenkamer is juist dat zij geheel onafhankelijk het functioneren van het stadsbestuur tegen het licht houdt.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje