Karlsruhe

Duitse rechter ziet gesjoemel van Volkswagen als een defect

Print
Duitse rechter ziet gesjoemel van Volkswagen als een defect

Afbeelding: ANP

Het Duitse Bundesgerichtshof heeft de sjoemelsoftware in auto’s van autoconcern Volkswagen bestempeld als een technisch defect.

De hoogste Duitse rechter meldde dit op zijn website in een bericht over een geannuleerde hoorzitting. De eiser in die zaak schikte met VW, waardoor de zitting niet doorging.

De uitspraak van het Duitse gerechtshof is de eerste juridische uiting over het emissieschandaal. De uitspraak is nog wel voorlopig. Het Bundesgerichtshof heeft de uitspraak toch gepubliceerd, omdat de geplande zitting van volgende week er plotseling niet meer is. Binnenkort willen de rechters een uitgebreid vonnis publiceren.

Betere kans

Voor VW kan de uitspraak slecht nieuws betekenen. De rechter geeft met het oordeel andere eisers een betere kans om hun zaak te winnen. Ze kunnen het herstel van hun voertuig eisen, zonder dat er als gevolg een hoger verbruik of verminderd motorvermogen uit de bus komen, zo oordelen Duitse deskundigen. In het uiterste geval krijgen ze hun geld terug.

Zo’n 50.000 chauffeurs hebben rechtszaken aangespannen tegen Volkswagen of zijn dealers vanwege gesjoemel met diesels.

Het is overigens al de tweede keer dat een autobezitter kiest voor een schikking met Volkswagen. De eerdere schikking vond eind vorig jaar plaats.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen