Alzheimer

Celstraf geëist tegen Heldenaar (76) die ontucht pleegde met kleindochters

Print
Celstraf geëist tegen Heldenaar (76) die ontucht pleegde met kleindochters

Een 76-jarige man uit Helden wordt verdacht van ontucht met twee kleindochters. Afbeelding: iStockphoto

Helden / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

Als het aan de officier van justitie ligt, moet de 76-jarige L.S. uit Helden drie maanden achter tralies voor het plegen van ontucht met twee kleindochters.

Zij eiste een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Ofschoon hij op leeftijd is en een blanco strafblad heeft, vond ze een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats.

Ongeloofwaardig

De aanklager voerde aan dat de meisjes destijds jonger dan twaalf jaar waren en dat ze meerdere keren en over een langere periode werden misbruikt. Het verweer van de verdachte dat hij beide meisjes slechts één keer over hun geslachtsdeel „geaaid” had, vond ze volstrekt ongeloofwaardig.

De officier van justitie sprak van een „tragische zaak, waarin heel veel leed is aangericht”. „De kinderen waren dol op opa, vertrouwden op hem. Hij heeft dat vertrouwen beschaamd, maar dat lijk hij niet te beseffen. Hij voelt het niet.” Zij vond dat hij daarom alsnog „op de vingers moet worden getikt”.

Gevoelloos

De advocaat van S. achtte eveneens bewezen dat de verdachte ontucht had gepleegd, maar was het niet eens met de strafeis. Hij wees erop dat de Heldenaar „heel erg oud en heel erg ziek is”. Volgens de raadsman zou S. aan de ziekte van Alzheimer lijden. Door de vergeetachtigheid zou hij af en toe anders verklaren dan eerder bij de politie. De ziekte zou tevens verklaren waarom hij geen berouw toont en gevoelloos overkomt.

De raadsman pleitte voor een geheel voorwaardelijke straf en een lange proeftijd. De officier van justitie stelde daarentegen dat onderzocht is of S. dementerend is, maar dat dat niet is bewezen. Ze handhaafde haar eis.

De rechtbank doet 8 maart uitspraak.