Brug Urmond nog zwakker dan gedacht

Print
Brug Urmond nog zwakker dan gedacht

De onderzijde van de brug in Urmond is sterk verroest. Afbeelding: De Limburger

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

De brug over het Julianakanaal is in nog slechtere staat dan gedacht. Er mag nu nog maar verkeer met een totaalgewicht van twintig ton overheen rijden.

Hiertoe heeft Rijkswaterstaat besloten na nieuw onderzoek. Al eind 2017 werd op de brug eenrichtingsverkeer ingesteld en een maximale belasting van 30 ton doorgevoerd, omdat tijdens renovatie van de bovenzijde bleek dat de onderkant sterk verroest is. Ook de stabiliteit bleek ernstig aangetast. Na aanvullende berekeningen is de gemeente verzocht de verdere gewichtsbeperking door te voeren.

Daarop trok PvdA-raadslid José Ie bij het Steins college aan de bel. Of B en W met haar van mening waren dat Rijkswaterstaat een wanprestatie had geleverd en de consequenties voor zijn rekening moest nemen. Ook verweet ze het college te fungeren als doorgeefluik voor onheilstijdingen van Rijkswaterstaat. Ie wilde weten welk voornemen er was om de situatie snel te beëindigen.

Verplicht

Het college wil niet spreken in termen van wanprestatie maar herhaalt wel dat de consequenties van besluiten en keuzes van Rijkswaterstaat voor zijn rekening zijn en de gemeente op grond van wet- en regelgeving verplicht is de gevraagde beperking in te stellen.

In opdracht van de raad verzocht het college de minister vorig jaar de brug sneller dan pas over vijf jaar te renoveren of te vervangen. Ook werden Kamervragen gesteld, maar alles bleef zonder resultaat.

Nog jaren

De gemeente heeft zich er al min of meer bij neergelegd dat de situatie nog jaren zo blijft. In de begroting is 2 miljoen euro gereserveerd om voor te kunnen financieren indien Rijkswaterstaat zelf niet voldoende budget kan vrijmaken. „Ik maak me vooral zorgen dat de brug straks tijdelijk helemaal weg is en zet me in voor een zo kort mogelijke uitvoeringstijd”, zegt wethouder Danny Hendrix (DOS, Fysiek Domein).

PvdA-burgerlid Marijke Clerx vindt dat Stein veel assertiever richting het Rijk moet zijn. Zij mobiliseerde vorig jaar veel burgers om hun stem te verheffen tegen de langdurige gebruiksbeperking van de schakel tussen beide delen van Urmond. „Het is bespottelijk hoe het nu gaat, wij hebben alle reden de trom te roeren. Misschien moeten we eens met zijn allen in bussen naar Den Haag gaan.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje