moordzaak

Dochters moeten getuigen tegen moeder in moordzaak vader

Print
Dochters moeten getuigen tegen moeder in moordzaak vader

Afbeelding: ROBIN UTRECHT

Born / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De twee dochters (10 en 16 jaar) van de vermoorde Bobo Jalloh (39) worden als getuige gehoord in de strafzaak tegen onder andere hun moeder.

Dat heeft de rechtbank in Roermond vrijdag bepaald tijdens een zogenaamde regiezitting. Het horen van de meisjes gebeurt niet in het openbaar, maar bij de rechter-commissaris.

Neergestoken

De moeder van de meisjes wordt ervan verdacht twee mannen te hebben betaald voor het doden van haar man. Jalloh werd eind mei 2017 in hun woning in Landgraaf neergestoken en overleed later. Het duurde tot juli vorig jaar voordat vier verdachten konden worden aangehouden.

Zwijgrecht

Volgens haar advocaat Gerald Roethof zat de 37-jarige vrouw in een „lastige relatie”. Zijn cliënte beroept zich op haar zwijgrecht, maar heeft wel beloofd medio april te gaan verklaren bij de rechter-commissaris. De drie andere verdachten zijn mannen: een 48-jarige Gelener, een 57-jarige uit Brunssum en een 49-jarige uit Landgraaf. Deze laatste is inmiddels weer op vrije voeten; hij zou niet zelf in de woning zijn geweest.

Zwaar

Roethof gaat in eerst instantie voor de onschuld van zijn cliënte. „Het kan best zijn dat mensen in haar omgeving zagen hoe zwaar ze het had en besloten in te grijpen. In dat geval is ze niet betrokken bij een strafbaar feit.” In tweede instantie gaat de raadsman het battered-woman-syndrome aanvoeren als strafuitsluitingsgrond, zo kondigde hij alvast aan. Vrouwen met dat syndroom zijn dusdanig mishandeld dan wel onderdrukt dat ze geen andere uitweg meer zien dan hun partner te doden. Het Openbaar Ministerie denkt dat de vrouw opdracht heeft gegeven voor de moord op haar man.

Pleeggezin

Om een beter beeld van de thuissituatie van zijn cliënte te krijgen, verzocht Roethof de broer en schoonzus van de vrouw te horen als getuige. Dat wees de rechtbank toe, net als andere verzoeken tot nader onderzoek. De kinderen van Jalloh - er is ook nog een jonger zoontje - zijn ondergebracht in een pleeggezin.

Wanneer deze zaak inhoudelijk wordt behandeld, is niet bekend. Volgens de advocaten zou dat best eens 2020 kunnen worden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje