Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Naar welke school? Bekijk hier de Scholenwijzer en maak de beste keuze

middelbaar onderwijs

Naar welke school? Bekijk hier de Scholenwijzer en maak de beste keuze

Afbeelding: ANP

sittard -

Twee op de drie middelbare scholen in Limburg heeft te maken met krimp. Gemiddeld is het aantal leerlingen op deze scholen dit jaar 4 procent gedaald, blijkt uit cijfers van ‘Scholenwijzer De Limburger’.

Via deze nieuwe site Scholenwijzer De Limburger kunnen leerlingen van groep 8 en hun ouders snel en gemakkelijk veel informatie vinden over alle middelbare scholen in hun buurt. Een handig hulpmiddel, als zij in maart definitief moeten kiezen naar welke school zij gaan.

Bekijk de Scholenwijzer

Ga jij na de zomervakantie naar de middelbare school? Spannend! In maart moeten jij en je ouders beslissen welke school het wordt. Dan is het goed te weten hoe jouw (toekomstige) middelbare school scoort. Scholenwijzer De Limburger helpt jullie een eindje op weg.

Klik hier om naar de Scholenwijzer te gaan

Een moment dat vaak veel keuzestress oplevert. Nabijheid (26 procent) is een factor van belang, blijkt uit een enquête van De Limburger, waarin goed onderwijs met 30 procent nog iets hoger scoort. Extra faciliteiten (16 procent), zoals tweetalig onderwijs of veel aandacht voor bijvoorbeeld sport of cultuur, wegen eveneens zwaar mee. Ook nieuwe onderwijsmethoden en een ‘buikgevoel’ spelen een rol. „Hoe is de sfeer? En zijn de docenten aardig? Zulke aspecten zijn vaak erg bepalend voor de keuze”, weet Karen Meulendijks van de Reuverse basisschool Bösdael uit ervaring.

Lees ook:Middelbare school kiezen met je buik

Scholenwijzer De Limburger geeft kinderen en ouders inzicht hoe de school van hun keuze het doet, maar ook het voortgezet onderwijs in het algemeen. Zo blijkt dat op ruim 53 procent van alle vmbo-scholen in Limburg afgelopen schooljaar het aantal geslaagden boven het landelijk gemiddelde lag. Terwijl het vmbo te kampen heeft met een negatief imago. „Daar doen we deze leerlingen en leraren mee tekort”, vindt onderwijsminister Arie Slob. Hij benadrukt dat leerlingen in het vmbo worden voorbereid voor belangrijke beroepen, zoals metselaar of webdesigner. „Vakmensen die de ruggengraat van onze economie vormen.” Nog een cijfer: bijna de helft van alle kinderen gaat naar het vmbo.

Tijdens de research die de onderwijsredactie van De Limburger deed voor deze Scholenwijzer, werd duidelijk dat bij een dubbel schooladvies ‘vmbo of havo’ de neiging groot is voor die laatste optie te gaan. „Op school wordt een scheiding aangebracht tussen hoofd en hand, waarbij het hoofd als hoger wordt gezien”, zegt socioloog Rineke van Daalen, die het stigma rond het vmbo onderzocht. Dat sommige scholen voor vmbo-tl de term mavo herintroduceren, noemt zij „plastische chirurgie”.

Lees ook:De gouden handjes van de toekomst komen van het vmbo

Niet alleen het vmbo heeft zo z’n problemen. Het hele voortgezet onderwijs heeft te kampen met vergrijzing. Scholenwijzer De Limburger laat zien dat 35,2 procent van alle docenten tussen de 55 en 65 jaar is, ruim twee keer zoveel als het aantal 25- tot 35-jarigen. Ook lesuitval blijft een heikel punt. In onze enquête geeft 35 procent aan dat er „een tot twee keer per week” lesuitval is en 10 procent dat „vrijwel dagelijks” meemaakt. Naast zelfstudie (33,7 procent) of een vervangende docent (26,7 procent) geeft 21 procent van de respondenten aan dat de school „geen oplossing” biedt voor dit probleem.

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.