‘Zeker 1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken’

Print
‘Zeker 1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken’

Door de extreem droge zomer regent het meldingen van woningen die verzakken. Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) stelt dat een miljoen huizen van voor 1970 risico lopen.

Vanuit 83 gemeenten komen meldingen van serieuze verzakkingen. Terwijl het funderingsloket normaliter één klacht per week binnenkrijgt, zijn dat er sinds de droge zomer één à twee per dag. Soms gaat het om hele huizenblokken die verzakken. Dat verklaart het KCAF in tv-programma De Monitor (KRO-NCRV).

Door de droogte is het grondwaterpeil in veel gemeenten laag. Dat is funest voor huizen die op houten palen staan. Die palen moeten namelijk onder water staan om te voorkomen dat ze gaan rotten. Ook is in sommige regio’s de klei- of veengrond door de droogte gaan verkruimelen en onder de woningen weggezakt.

Risico

Het aantal huizen dat dreigt te verzakken, groeit. ,,Als we meer droge zomers krijgen, staan de funderingen langer droog en groeien de problemen. Dat vinden we heel gevaarlijk”, reageert KCAF-directeur Dick de Jong. Uit berekeningen blijkt dat maar liefst één miljoen huizen van voor 1970 risico lopen.

Opvallend is dat de meldingen uit steeds meer gebieden komen, ook uit regio’s die niet bekendstonden om verzakkingsproblemen. Het gaat bijvoorbeeld om gemeenten die aan rivieren liggen, zoals de Betuwe, en die een kleiige ondergrond hebben. Maar ook woningen die op zandgrond staan, zijn in de gevarenzone terechtgekomen: door hevige regenval wordt het zand soms onder de fundering weggeslagen, waardoor de huizen verzakken. In veengebieden, zoals het Groene Hart en het gebied ten zuiden van Leeuwarden, komen fors meer meldingen binnen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen