Vrijeschool in Weert bij voldoende belangstelling

Print
Vrijeschool in Weert bij voldoende belangstelling

Leerlingen van de Vrijeschool Christophorus in Roermond in 2016. Afbeelding: Archief Jeroen Kuit

Weert / Laar / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Er zijn plannen om in Weert een vrijeschool op te richten. Of dit een basisschool of middelbare school wordt en óf het plan doorgaat, hangt af van de belangstelling.

Initiatiefneemster is Maddy Hermans uit Weert die dit project samen heeft opgepakt met Lizet Cobben, directeur van vrijeschool Christophorus in Roermond. „Vrijeschoolonderwijs is er in de regio Weert niet en wel in alle andere steden in Limburg”, vertelt Hermans. „Ik zie echt dat er een behoefte is aan onderwijs dat niet alleen maar naar prestaties kijkt en resultaten meet, maar veel meer aandacht geeft aan de persoonlijke ontwikkeling. We willen een plek creëren waar kinderen vrij zijn en zich lekker voelen. Er is meer in het leven dan rekenen en taal”, zegt Hermans, die zelf een dochter op de basisschool heeft.

Interesse

Om een nieuwe school te starten moeten er volgens Cobben zeker 200 geïnteresseerden zijn. Er zijn al leerlingen uit Weert die nu op de vrije basisschool Christophorus in Roermond zitten. „Bij elke inloopochtend hebben we ouders uit de regio Weert hier”, vertelt Cobben. „Dus ik geloof zeker dat er behoefte is.” Voor de zomervakantie moet duidelijk zijn of er een vrijeschool in Weert gaat komen. Er zijn volgens Cobben al leerkrachten die hebben laten weten op een vrijeschool in Weert te komen werken. Over een paar weken hebben ze een gesprek met onderwijswethouder Geert Gabriëls. Inmiddels is er een Facebooksite Vrije School Weert, waar mensen hun belangstelling kenbaar kunnen maken. Ook is er meer informatie te krijgen bij Ut Muuëletentje in de Beekstraat in Weert. Op 20 maart worden belangstellenden bijgepraat op de inloopochtend bij Christophorus in Roermond.

Opmars

Vrijeschoolonderwijs is in Nederland in opmars. Het aantal leerlingen op vrijescholen is in tien jaar tijd met 30 procent toegenomen. Een vrije basisschool is Oss startte met 45 kinderen en had er na het eerste jaar al 100.