Houwe op die kis! KistKappe in Nederweert

De Kloomp © Eigen foto

Er worden rondom vastlaovendj veel mooie evenementen georganiseerd. Bij het Kistkappe in Nederweert kan iedereen meedoen door middel van het op houten kistjes meedrummen op het ritme van de muziek.

Rob Stikkelbroeck

Volgens de overlevering is het KistKappe een oude Nederweerter traditie. In het verre verleden werd op de vrijdag voor vastelaovundj in een dorpscafé een bijeenkomst gehouden ter voorbereiding van het vastelaovundj gebeuren. Men verwachte van de gasten dat deze allemaal een kistje en een houten lepel meebrachten om zo op het ritme van de muziek mee te ‘houwe’. Zo ontstond ook de term ‘oppe kist houwe’.

De locatie is ook dit jaar weer De Pinnenhof. Traditioneel vindt KistKappe plaats op ‘vastelaovendj vri-jdig’, 1 maart. De deuren gaan om 20.00 uur open, en het programma start om 20.22 uur. De entree is gratis. Er is op het podium voortdurend live muziek met bijbehorende show te zien. De hoofdact is deze editie De Badmötse, afgewisseld door een gastoptreden van LVK-finalist De Kloomp en lokale artiesten: Effe Anger Kukes, Dri-j Kieer Niks, Celine Kupers, Dao Geuns, Duo Dik Vör Mekaar, Djuu Toch! en Maarten.

Wie geen kistje heeft kan deze aanschaffen bij het organiserende Klein mèr Neugter voor 3,11 euro per stuk.

Zie ook www.kistkappe.nl en www.kleinmerneugter.nl .