handhaven

Gedoe rond marktkramen Eygelshoven alsnog voor de rechter

Print
Gedoe rond marktkramen Eygelshoven alsnog voor de rechter

De weekmarkt in Eygelshoven. Afbeelding: Luc Lodder

Eygelshoven / Kerkrade -

Een zaak rond twee marktkramen in Eygelshoven en het daarbij wel of niet handhaven door de gemeente Kerkrade gaat alsnog inhoudelijk behandeld worden door de rechter.

Dat heeft de Raad van State (RvS) in Den Haag bepaald. De rechtbank vond eerder dat de marktvrouw die naar de rechter was gestapt onvoldoende procesbelang had, en had haar beroep daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Zichtbaar

De vrouw staat op de weekmarkt in Eygelshoven en vindt dat ze omzetverlies heeft geleden doordat een andere standplaatshouder jaren terug een kraam enkele meters naar voren plaatste. Daardoor was de marktkraam van de vrouw minder goed zichtbaar en slechter toegankelijk.

Volgens de vrouw hield de collega zich niet aan de opstelling die voor de kraam gold zoals deze was opgenomen in de vergunning en het marktreglement van Kerkrade. Daarom vroeg ze de gemeente in september 2016 te handhaven. Die wees het verzoek en ook een later bezwaar af. Daarop stapte de vrouw naar de rechter. Inmiddels is de opstelling van de betreffende kraam gelegaliseerd.

Omzetcijfers

De RvS vindt dat de vrouw tot op zekere hoogte aannemelijk heeft gemaakt dat ze schade heeft geleden door de weigering tot handhaven van de gemeente. Ze overlegde omzetcijfers waaruit blijkt dat de omzet in 2014 veel hoger was dan in de daaropvolgende jaren. De RvS zegt daarover wel dat een dalende omzet veel oorzaken kan hebben.

De verwachting is dat de zaak over zes tot negen maanden opnieuw voor de rechter zal komen.