Twijfel slaat toe bij Van Boekel: ‘Het is een mindfuck voor dat VAR-scherm’

Print
Twijfel slaat toe bij Van Boekel: ‘Het is een mindfuck voor dat VAR-scherm’

Afbeelding: Pro Shots

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Scheidsrechter Pol van Boekel staat nog altijd achter het terugdraaien van de aan Fortuna toegekende strafschop. „Maar je begint wel te twijfelen, omdat mensen met verstand van zaken het wél een penalty vonden.”

In het duel tegen Heerenveen kende Van Boekel Fortuna vlak voor tijd een strafschop toe, nadat Andrija Novakovich onderuit ging. De Amerikaan leek te gaan scoren, maar werd door Daniel Høegh gevloerd. Mark Diemers stond al klaar om de penalty te nemen, toen Van Boekel door de videoscheidsrechter in Zeist naar de zijlijn werd geroepen. Daar nam hij alle tijd de beelden te bekijken. Uiteindelijk besloot hij zowel de strafschop als de gele kaart voor Høegh terug te draaien. Tot grote verwondering bij spelers, fans en analisten in de studio van FOX Sports.

Lees ook: Fortuna zwaar in de problemen na onnodige nederlaag

„Ik zag een overtreding van Høegh, maar de VAR vroeg me de situatie nog eens te bekijken, omdat die het geen overtreding vond”, vertelde Van Boekel zaterdagavond voor de camera van FOX. „Ik heb lang moeten kijken. Heb alle tijd genomen en nauwkeurig de beelden bestudeerd. Er is contact, maar het is meer Novakovich die Høegh raakt dan andersom.”

Telefoon

Van Boekel, die in de wedstrijd FC Utrecht-PSV twee weken eerder de VAR tot twee keer toe negeerde, noemt het kijken naar zo’n scherm langs het veld ‘een mindfuck’. Er spookte van alles door zijn hoofd, ook de kritiek van een paar weken geleden. Eenmaal in de kleedkamer checkte de scheidsrechter zijn telefoon.

„Dan lees je berichten dat analisten op tv het allemaal wél een strafschop vonden. Dan ga je twijfelen, want dat zijn mensen met verstand van zaken. Het is heel lastig, maar ik vond niet dat Høegh echt een overtreding beging. Discussie is helaas inherent aan ons vak.”

Tegen de NOS zei Van Boekel de beelden nog eens te gaan analyseren met de mensen van de KNVB. „Blijkt dan dat het toch een strafschop had moeten zijn, is dat heel spijtig.”

Kijk hier naar de nieuwe aflevering van Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt dat Schot aflevering 26. Video: De Limburger