Inzamelactie voor kerstliedjes in Venloos dialect

Print
Inzamelactie voor kerstliedjes in Venloos dialect

Marcel Tabbers, initiatiefnemer van Kersmis in Venlo. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Waarom luisteren we met Kerstmis naar Amerikaanse liedjes als we ze ook kunnen maken in het Venloos dialect? Vonden drie creatievelingen. Ze startten het project Kersmis in Venlo.

All I Want For Christmas… zijn kerstliedjes in het Venloos dialect. Die wens heeft creatieve duizendpoot Marcel Tabbers. Maar ook filmmaker Rob Hodselmans. En Johan Hauser, programmeur van Grenswerk. „Waarom moeten we het doen met Amerikaanse liedjes als Driving Home For Christmas, als we in Venlo zoveel goede dialectmuziek maken?”

Het drietal stak de koppen bijeen en bedacht het project Kersmis in Venlo. Venlose zangers en bands maken zestien kerstliedjes in het dialect, waarvan er eentje door allen wordt gezongen. Tabbers: „Iets We Are The World-achtigs. Van dit liedje wordt een videoclip gemaakt.”

Kerstverhalen

Daarnaast worden vier kerstverhalen geschreven. Bij drie van de twintig producties (liedjes en verhalen) wordt een minidocumentaire gemaakt. Het hele project wordt via een avondvullend concert in poppodium Grenswerk aan de bevolking van Venlo gepresenteerd.

Twaalf artiesten hebben al toegezegd hun kerstgevoel via een kersleedje te vertolken, onder wie Baer Traa, Bert van den Bergh, Huub Holtman, Linda Zijlmans, Jacques-Paul Joosten en Frans Pollux. Laatstgenoemde neemt ook het nummer voor zijn rekening dat gezamenlijk ten gehore gebracht wordt.

Tijdsdocument

De schrijvers zijn al geronseld: Sef Derkx, Jan van Mersbergen, Daan Doesborgh en Hanneke Hendrix. Kersmis in Venlo wordt geen cd plus boekje, nee, het wordt een tijdsdocument, zegt Tabbers. Vastgelegd wordt de status van de Venlose cultuur en kerstbeleving anno 2019.

Omdat kunstenaars en andere werknemers in de kunst- en cultuursector ook brood op de plank moeten hebben, is er geld nodig. Tabbers, Hodselmans en Hauser zijn een inzamelactie op internet begonnen, via de website voordekunst.nl.

Crowdfunding

Nodig is 10.000 euro. Op Aswoensdag eindigt de crowdfunding. Tabbers geeft toe dat de timing wellicht apart is: met vastelaovend collecteren voor een cd met kerstliedjes. Aan de andere kant, zo redeneert hij, is de Venlonaar zich zelden zo bewust van het belang van dialectmuziek als tijdens carnaval.

Dat blijkt ook uit het resultaat tot nog toe. De teller stond zondagochtend al op bijna 8.000 euro. Met nog tien dagen te gaan, kent Tabbers dan ook geen twijfel. „Het gaat lukken.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →