Saunaclub Yin Yang dreigt met hoge schadeclaim bij sluiting

Print
Saunaclub Yin Yang dreigt met hoge schadeclaim bij sluiting

Afbeelding: De burgemeester van Roermond wil saunaclub Yin Yang een jaar sluiten. Archieffoto Jeroen Kuit

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Yin Yang gaat een hoge schadeclaim indienen als de gemeente Roermond de saunaclub maandag daadwerkelijk sluit.

Dat bedrag kan oplopen van een paar honderdduizend euro bij een kortdurende sluiting tot enkele miljoenen indien de erotische club een jaar dicht moet. Dat schrijven de eigenaren Chris en Marlon Schoemakers van de erotische club zondag aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Roermond.

Opschorting

De eigenaren willen opschorting van de sluiting totdat het gerechtshof in Den Bosch zich over de kwestie heeft uitgesproken. Zij vragen college en raad hiertoe te bemiddelen bij burgemeester Rianne Donders.

Lees ook: Rechter wijst vordering om sluiting Yin Yang tegen te houden af

Donders nam in februari 2017 het besluit Yin Yang voor een jaar te sluiten nadat bij een inval eind 2016 bijna zeven gram harddrugs werd aangetroffen. Die inval vond plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar onder meer witwassen. Dat onderzoek leidde nergens toe, de zaak werd geseponeerd. De kleine drugs-‘bijvangst’ bracht de burgemeester wel tot haar besluit Yin Yang een jaar te sluiten.

Onderspit

Dat vochten de Schoemakers juridisch aan, maar vorige week dolven zij uiteindelijk het onderspit. Volgens de voorzieningenrechter was het besluit van de burgemeester niet onrechtmatig. Volgens Yin Yang ging de rechter echter de fout in. De eigenaren hadden niet betoogd dat het sluitingsbevel onrechtmatig was maar verlopen. Donders zou een nieuw besluit moeten nemen. Daarbij zou zij er rekening mee moeten zouden dat de club inmiddels stringente maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat bezoekers nog langer drugs mee naar binnen nemen. Zo zet Yin Yang drugshonden in.

De club vecht het vonnis van de Roermondse gedingrechter in een spoedzaak aan bij het gerechtshof. Zolang het hof geen uitspraak heeft gedaan, zou Donders de club open moeten houden. Anders volgt een schadeclaim.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →