Excursie LGOG naar abdij van Averbode

Print
Excursie LGOG naar abdij van Averbode

De dodendraad bij Hamont. Afbeelding: Archief De Limburger/Jeroen Kuit

Horst -

LGOG Kring Ter Horst vertrekt zaterdag 13 april op excursie naar België.

’s Ochtends wordt bij de abdij van Achel-Hamont een bezoek gebracht aan een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog en aan de fameuze ‘dodendraad’. Dit wordt ’s middags gevolgd door een rondleiding in de Abdij van Averbode. Deze norbertijnenabdij werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. De abdij heeft een lange traditie op het gebied van bierbrouwen, zuivelproductie en broodbakken. In 2016 is binnen de abdijmuren het belevingscentrum Het Moment geopend. De abdij wordt nog altijd bewoond door meer dan vijftig norbertijnen.

De rondleiding bestaat uit twee onderdelen: een bezoek aan de abdij en een bezoek aan het archief. Dit laatste heeft een speciale betekenis voor Horst. Hier wordt namelijk de uit 1219 daterende oorkonde bewaard waarin Berkele het patronaatsrecht wordt toegekend. Dit document ligt aan de basis van de huidige viering van 800 jaar Horst aan de Maas. De oorkonde zal voor deze gelegenheid uit het archief worden gelicht en worden getoond.

Het vertrek uit Horst is op 13 april om 7.45 uur; de terugkomst naar verwachting omstreeks 18.30 uur. De kosten voor deze excursie bedragen voor leden van LGOG 35 euro en voor niet-leden 42,50 euro. In dit bedrag zijn de buskosten inbegrepen, evenals de kosten van de gidsen, de entrees van de te bezoeken plaatsen en koffie/thee met vlaai in Achel-Hamont. Aanmelding is mogelijk tot 20 maart bij de secretaris van LGOG Kring Ter Horst, Jan Vissers: bij voorkeur via e-mail secretariaat@lgogterhorst.nl of telefonisch via 077-3984140.

Kijk voor meer informatie op www.lgogterhorst.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →