Halley-station

IJsberg dreigt af te scheuren

Print
IJsberg dreigt af te scheuren

Het Halley-onderzoeksstation dreigt te verdwijnen. Afbeelding: Sam Burrell

Het Halley-onderzoeksstation op Antarctica loopt gevaar door een enorme scheur in het landijs. Een ijsberg die ongeveer twee keer zo groot is als de stad New York dreigt af te breken.

Het gaat om een scheur die zich al decennialang in de Brunt-ijsplaat bevindt. Zo’n 35 jaar hield die zich gedeisd, maar in 2013 begon deze opeens te groeien. Onderzoekers denken dat het niet lang meer zal duren voordat er een enorme ijsberg zal afkalven.

Wetenschapper Stef Lhermitte bestudeert de scheur, de Chasm 1, al jaren. Hij schat dat de gigantische scheur nog ongeveer veertig kilometer te gaan heeft voordat die afbreekt. Die groeit elk jaar met vier kilometer richting het noorden. Historisch gezien is de ijsberg van 1700 vierkante kilometer eigenlijk niet zo groot, maar volgens NASA zou het de grootste ijsberg kunnen zijn die van de Brunt-ijsplaat breekt sinds de observaties in 1915 begonnen.

Als de ijsberg afscheurt, dreigt het Halley-station te verdwijnen. Vanaf deze basis, die sinds 1956 bestaat, wordt atmosferisch en geologisch onderzoek gedaan. Metingen die er gedaan werden, hebben in 1985 onder andere geleid tot de ontdekking van het gat in de ozonlaag.