‘Verliefd worden gaat gemakkelijk, maar alleen echte liefde blijft’

Print
‘Verliefd worden gaat gemakkelijk, maar alleen echte liefde blijft’

Lizette en Joeky Burger uit Geulle hebben elkaar veertig jaar geleden ontmoet met carnaval en zijn nog altijd liefhebber van carnaval én van elkaar. Afbeelding: Annemiek Mommers

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Geulle -

Op Valentijnsdag verraste hij haar met een boeket in rood, geel en groen. Hij kreeg, zoals elk jaar, dezelfde kaart onder zijn hoofdkussen. Afgelopen december waren Lizette en Joeky Burger uit Geulle veertig jaar getrouwd. Ze ontmoetten elkaar nog wat langer geleden op 9 februari 1974 bij de carnavalsoptocht in Elsloo.

“Ik was toen zestien jaar en ging met mijn broer en zijn vriendin de optocht lopen in Elsloo, waar Joeky ook was, die middeleeuwse gevangene was op de wagen”, vertelt Lizette. “Ik vond hem nogal klein van stuk bij mij vergeleken”, zegt ze. “Wel vond ik zijn krullen heel mooi. En ik vond hem gelijk heel aardig en lief. En dat bleef hij ook en is hij nog steeds na al die jaren”, zegt ze terwijl ze hem een liefdevolle blik toewerpt.

Genegenheid

Zij is een maedje van Gaöl en hij unne jong van Baek. Hun verliefde blik als ze op de foto gaan, toont hun gebleven genegenheid voor elkaar. “Het is een cliché, maar waar: het is geven en nemen in een relatie”, zegt Lizette Burger. Haar man zegt: “Wij zijn het wel eens oneens met elkaar, maar dat is niet erg. Het is wel belangrijk om dat naar elkaar uit te spreken”, vindt hij.

Die dag dat ze elkaar ontmoetten, hebben ze verder samen carnaval gevierd. Ook de andere carnavalsdagen brachten ze samen door. Bij de ketelemuziek in Beek maakte Lizette lawaai met sambaballen. Joeky vertelt: “Zij kan wel ritme houden, ik ben amuzikaal. Ze vroegen in de cafés toen of ik alsjeblieft wilde stoppen met trommelen”, zegt hij lachend.

Bezet

“Ik vroeg haar om met mij te gaan, nadat ik eerst zeker wist of ze niet al bezet was,” glimlacht Joeky Burger. Lizette heeft meer met muziek. “Ik kan wel melodie houden en zat zelfs een jaar in het Geulse kerkkoor. Maar dan natuurlijk zonder sambaballen,” lacht ze.

Hij bleef moeite voor haar doen en dat het wel goed zat, merkte ze toen ze op haar zeventiende verjaardag een zilveren ketting met hartje kreeg. “Dat was in die tijd heel wat. Normaal kreeg je een stuk chocolade. Ik vond de ketting alleen al heel mooi,” vertelt Lizette terugdenkend.

Gouwe Bingelke

Beiden hebben carnaval met de paplepel ingegoten gekregen. Haar moeder, Ria Franssen-Pluis, heeft veel voor het jeugdcarnaval in Geulle gedaan. Daarvoor ontving zij in 1992 ‘t Gouwe Bingelke, de hoogste carnavalsonderscheiding van De Bökskes. “Die prijs hangt nu bij ons in de woonkamer.”

Carnaval speelt nog steeds een rol in hun leven. Ook hun dochters, schoonzoons en kleinkinderen, op wie ze apetrots zijn, vieren carnaval. “Het toeval wil dat onze oudste haar man ook op 9 februari heeft leren kennen, alleen niet met carnaval. Onze oudste kleinzoon zit nu in de raad van elf in Urmond. Zelf gingen we tot tien jaar geleden nog elk jaar uit met carnaval. Nu kijken we vooral optochten in de omgeving, dat is ook geweldig.”

Tip

Voor carnavalsliefhebbers die de komende drie dolle dagen als een blok voor iemand vallen, hebben ze wel een tip. “Maak goede afspraken over wanneer je elkaar weer ziet. Wij hebben dat veertig jaar geleden niet goed gedaan en daardoor waren we elkaar bijna misgelopen”, vertelt Joeky. Zijn vrouw vult aan: “Of het echte liefde is, merk je wel. Verliefd worden gaat gemakkelijk, maar alleen echte liefde blijft.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee