Carnavalsliefdes: Vastelaovend stroomt door ‘ut blood’ van drie generaties Pierik

Print
Carnavalsliefdes: Vastelaovend stroomt door ‘ut blood’ van drie generaties Pierik

De drie generaties in familie Pierik hebben een rood, geel en groen hart. Afbeelding: Annemiek Mommers

Bingelrade / Brunssum -

De liefde voor vastelaovend is groter dan groot in de familie Pierik uit Bingelrade/Brunssum. Niet alleen voor het festijn, maar carnaval heeft er ook voor gezorgd dat Amor zijn liefdespijlen raak schoot.

Eerst bij Yvonne (58) en haar Frans Pierik (63) die in Brunssum wonen, maar in Bingelrade opgroeiden. Het was 5 februari 1978, carnavalsmaandag bij de Keescheknup in Bingelrade waar ze allebei opgegroeid zijn. Niet alleen kreeg Yvonne een mooie bos bloemen die dag: lief Frans zat er gratis bij. Ja, het was liefde op het eerste gezicht, knikt Frans die meteen serieus werk maakte om Yvonne voor zich te winnen. Eerst met bloemen en een jaar later - toen het koppel al stevig in verkering verknoopt was - werd Frans ook nog eens prins van de Keescheknup én trouwden de tortelduifjes in datzelfde jaar. Yvonne vertelt het anno 2019 nog steeds stralend: ,,Ik ben getrouwd met een prins.”

Lees hier meer bijzondere verhalen over carnavalsliefdes

Prins

Met haar twee kleinzoons Dex (4) en Ted (2) stevig op de schoot in knuffelstand, vertelt Yvonne haar verhaal. In de huiskamer van dochter Debbie (28) en Tim Engelen (39) in Bingelrade luistert de rest mee. Ook Debbie leerde haar lief kennen tijdens vastelaovend. In 2011, toen haar oom John Pierik prins van de carnavalsvereniging was. ,,Tim zat in de Raad van Elf toen de vonk oversprong. Hoe het precies gegaan is?” Ze kijkt haar man aan. Twee blanco gezichten, dan allebei lachend: “Dat weten we niet meer.”

,,Oh, maar ik weet het wél”, vult Yvonne glimlachend aan. ,,Debbie was in 2011 verkleed als Ushi (typetje van Wendy van Dijk) en zij heeft Tim toen versierd. De vereniging had al snel in de smiezen dat er iets knetterde tussen die twee, dus moest Debbie diezelfde avond het podium op komen en vertellen wat er aan de hand was.” Yvonne: ,,Tim kwam de tweede avond al vragen of Debbie bij hem mocht blijven slapen.” En hij bedoelde ook slápen, want met de nodige pilskes achter de kiezen zou hij niets amoureus in petto hebben…

Relatietest

Tim was net als zijn schoonpa serieus. Debbie: ,,We hadden een leuke carnaval gehad en daarna kwam meteen een goede relatietest. Voor mijn studie toerisme vertrok ik een half jaar naar Gran Canaria. Tim had toen net dit huis gekocht dat hij moest renoveren. We zijn na mijn thuiskomst gaan samenwonen en op Aswoensdag 5 maart 2014 getrouwd.” Het huwelijk werd in Brunssum voltrokken en na afloop stonden de leden van de Keescheknup als verrassing met de prinsenwagen buiten.

Het huwelijksaanzoek is ook nog een verhaal apart. Tim wilde zijn lief eigenlijk tijdens een carnavalszitting ten huwelijk vragen... Maar Debbie vond al voor die avond in de klerenkast een zakje van de juwelier. Debbie: ,,Ik zei, Tim... wat is dit? En Tim quasi nonchalant: ‘daar zitten mijn manchetknopen in’. ‘Echt niet’, zei ik tegen hem... Toen is hij ter plekke op zijn knie gegaan en heeft hij mij ten huwelijk gevraagd. Ik was helemaal van mijn à propos.”

Vastelaovendvirus

Inmiddels is de derde generatie met (klein)zoons Dex en Ted ook geïnfecteerd met het vastelaovendvirus. Want zo vertellen de volwassenen: carnaval betekent onbetaalbaar geluk. Samen met familie en vrienden dat gevoel delen. Debbie: ,,Het mooiste moment is als iedereen op het laatste liedje Bengelder Alaaf in een kring komt staan, elkaar vastpakt en dát gevoel: als we samen één zijn: dat is vastelaovend.”