Carnavalsliefdes: Sonja vecht als een leeuwin na dwarslaesie van haar ‘vastelaovesleefde’ Dennie

Print
Carnavalsliefdes: Sonja vecht als een leeuwin na dwarslaesie van haar ‘vastelaovesleefde’ Dennie

Sonja en Dennie troffen elkaar op carnavalsdinsdag in Maastricht en zijn sindsdien een stel voor het leven. Afbeelding: Harry Heuts

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Maastricht / Itteren -

Carnavalsdinsdag 2004 in het bont versierde café Celebration in Maastricht. Dennie Coumans uit Stein heeft er een paar dagen stevig carnaval vieren opzitten. Hij staat er relaxed maar ook een beetje vermoeid bij in zijn pietenpak en geniet van een lekker ‘pilske’.

Als het vollek van Mestreech het Mooswief buiten neerhaalt voelt dat effe lekker rustig, vertelt hij. “In de rij die hossend in polonaise het Vrijthof opgaat, zag ik een meisje waar ik mijn ogen niet vanaf kon houden. Ze danste met zo veel energie, was zo aanstekelijk vrolijk. Ik moest en zou met haar in contact komen, wist alleen niet hoe ik dat moest aanpakken.”

Lees hier meer bijzondere verhalen over carnavalsliefdes

Druktemakers

Sonja Mulder die als kind vanuit Breda in Maastricht belandde, is carnavalist pur sang en zingt moeiteloos alle liedjes van Beppie Kraft mee. In d’n Hiemel, Laot de zon in dien hart, De Nach - ze kent ze allemaal. “Ik had Dennie uiteraard gezien, ook dat hij oogcontact zocht”, herinnert ze zich. “Ik vond hem best leuk en toen ik hem daar zo zag staan in de deuropening van het café vroeg ik: ‘En, waar kom jij vandaan?’. We raakten aan de praat, ik voelde dat de vonk oversloeg. Hij was een verademing tussen alle druktemakers om me heen, een doodnormale man waar ik heerlijk mee kon kletsen. We hebben telefoonnummers uitgewisseld, in de week na carnaval zijn we gaan lunchen.”

Buitenmens

Sindsdien zijn Sonja en Dennie onafscheidelijk vertellen ze in hun woning nabij het ziekenhuis van Maastricht waar Sonja parttime werkt. Dennie is customer service engineer op Maastricht Airport en is eindverantwoordelijk voor het onderhoud van vliegtuigen uit Afrika. In hun vrije tijd trekken ze samen met hun prachtige dochter Isabelle erop uit het Limburgse heuvelland in. Dennie is een echt buitenmens, een gepassioneerd mountainbiker bovendien die houdt van de wind in zijn haren en de geur van de natuur.

Bacterie

Eind 2017 slaat het noodlot echter toe. Dennie: “Ik kwam in het ziekenhuis terecht met een dubbele longontsteking en liep op 30 december met een rollator naar het toilet, zo verzwakt was ik. Mijn linkervoet sleepte, ik had geen gevoel meer. In de uren die volgden raakte ik tot borsthoogte verlamd en liep ik een dwarslaesie op door een zeldzame bacterie. Ik heb niet snel angst, heus, die dag evenwel was ik doodsbang dat ik het niet zou overleven.”

Hartstocht

Sinds die gedenkwaardige decemberdag heeft Sonja voor Dennie gevochten als een leeuwin, vertelt hij geëmotioneerd. “Ze kwam wel drie, vier keer per dag op bezoek. Dagelijks zag ik haar fietsen, hoorde ik de bekende voetstappen in de gang. Ze was en is mijn grote liefde, de engel die niet van mijn zijde week. Zonder haar had ik dit niet volgehouden.” En Sonja? Ze houdt hartstochtelijk veel van Dennie en Isabelle vertelt ze. “Ze zijn mijn alles, ik zag hoe intens verdrietig Dennie was en desondanks niet opgaf. Dat deed pijn maar gaf tevens kracht om door te gaan.”

Plannen

Dennie is inmiddels weer één dag aan het werk en maakt samen met Sonja en Isabelle plannen voor een nieuwe toekomst. “Ik wil kunnen autorijden in een aangepaste auto, ons huis moet verbouwd en ik wil me helemaal zelf kunnen verzorgen. Op mijn bucketlist staan verder deelname aan een handbike battle in Oostenrijk, het beklimmen van de Mont Ventoux en samen met Sonja naar New York. Ik krijg bovendien hulp van mijn gezin en van familie en vrienden. Dat is onbetaalbaar en laat de zon in mijn hart opnieuw voluit schijnen.”