‘Liever extra geld voor carnavalspakjes dan een nieuwe keuken’

Print
‘Liever extra geld voor carnavalspakjes dan een nieuwe keuken’

Bij Remko en Cynthia sloeg de vonk over in oud-café Bijsmans. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen / Hoensbroek -

„Ik ga je nog kussen vanavond”, zegt Remko op carnavalsdinsdag in 2000 tegen Cynthia. Het is de eerste keer dat de twee elkaar zien. Die bewuste avond, achterin oud-café Bijsmans in Heerlen, raken ze dankzij Cynthia’s neppe trommelkunsten aan de praat.

Carnavalsdinsdag: het einde van het seizoen is nabij en veel feestvierders zijn moe. Toch staan er op 7 maart 2000 nog enkele die hards achterin Bijs. Waaronder Cynthia de Jong-Mali (46), die ‘gewoon voor de lol’ een trommel bij zich draagt. „Er kwamen later een aantal trommelaars binnen, waar ik tussen ging staan. Niemand die hoorde dat ik niet met het instrument overweg kon, tussen alle muziek door.”

Liefdesverhaal

Eén van die trommelaars is Remko de Jong (46). „Cynthia viel me op, in al het feestgedruis.” De twee raken aan de praat. „Na een tijdje zei Remko tegen me: ik ga je nog kussen vanavond”, zegt Cynthia. Later op de avond blijkt Remko zijn gelijk hierin te krijgen. Op die rustige carnavalsavond begint hun liefdesverhaal. In de zomer van 2000 gaat het stel samenwonen en tijdens carnaval in 2001 gaat Remko voor Cynthia op één knie. Op de plek waar het een jaar daarvoor allemaal begon, in café Bijsmans.

„En dat terwijl ik na die ene carnavalsavond van 2000 niks van me heb laten horen”, vertelt Cynthia. „Toen hij na vier weken nog steeds in mijn hoofd zat, heb ik het telefoonboek er maar even bij gepakt.” Het bleek toch echt liefde te zijn. Weer een jaar later, carnavalsvrijdag in 2002, geeft het koppel elkaar het jawoord. Cynthia: „Onze gasten waren verkleed en onze receptie vond plaats in Pelt.”

Onderdeel van het leven

Bij Remko en Cynthia thuis, in Heerlen, staat de naaimachine al vroeg voor de carnaval weer op tafel. Pakjes en accessoires liggen klaar om uitgezocht te worden. Het liefst creëert Cynthia ieder jaar een nieuw pakje en dan graag zo creatief mogelijk. „Het is een onderdeel van ons leven. We geven liever hier iets extra’s aan uit dan dat we bijvoorbeeld een nieuwe keuken willen. In de zomer hebben we meestal even een pitstop, vanwege de festivals die we willen bezoeken. In oktober gaan we weer verder waar we gebleven zijn.”

Dat het feest een onderdeel van hun levens zijn, blijkt uit de tijd en energie die ze erin steken. „We vieren elke carnavalsvrijdag onze trouwdag, op 8 februari – de officiële trouwdatum – krijgt Cynthia standaard een bos bloemen met een carnavalselement in het boeket en we lopen elk jaar in twee groepen mee in de optocht”, vertelt Remko.

Het was voor Cynthia dan ook ‘een hel’ om een carnaval over te moeten slaan toen ze hoogzwanger was. „Ik wilde er zo graag íets van meekrijgen, dat ik een carnavalspakje in een tuinstoel de optocht heb gekeken.”

Tweeling

Inmiddels gaat hun tweeling Faas en Lieve (11) altijd mee met de carnaval. En als het feest tot in de late uurtjes doorgaat, komen opa en oma de kleinkinderen – zoals ze al jaren trouw doen – ophalen. Dan kunnen Remko en Cynthia hun favoriete feest en hun liefde voor elkaar nog even verder vieren.