Koppelactie leidt tot 4 x 11 jaar huwelijk

Print
Koppelactie leidt tot 4 x 11 jaar huwelijk

De liefde tussen Ruud en Marleen overwon de afstand en spraakbarrières. Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Valkenburg / Berg / Walem / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt -

Een Rotterdamse jongeman die in 1973 carnaval kwam vieren in Beek ontmoet daar zijn toekomstige vrouw: Marleen. Ondanks de afstand en dialect gerelateerde probleempjes in het begin, vieren zij deze maand hun 4x11-jarig huwelijksjubileum.

Marleen Drukker-Brouns (65) kreeg in 1973 van haar achternichtje een foto onder haar neus. Dat was een kiekje van Ruud Drukker (67), collega van het nichtje in Rotterdam. „Of ik het leuk zou vinden als hij erbij zou zijn met carnaval”, vertelt Marleen. „Laat maar eens komen, zei ik toen.” Ondertussen werd het zaadje ook in Rotterdam al geplant. Ruud: „Mijn collega vroeg of ik mee wilde naar Limburg, om samen carnaval te vieren in Beek. Haar nichtje uit Schimmert zou ook daar zijn.”

En zo is het gegaan. Marleen uit Schimmert en Ruud uit Rotterdam maakten kennis. De Limburgse manier van carnaval vieren beviel Ruud goed. Dat hij dinsdag weer op zijn werk moest zijn in de havenstad, was voor hem slechts een klein obstakel. „’s Ochtends ben ik weer opgereden, op het werk heb ik af en toe een tukkie gedaan op het toilet of aan mijn bureau en ’s avonds was ik weer onderweg naar Schimmert.” Wel voor de laatste avond. Woensdag moest Ruud weer werken en was hij ook wel uitgesjoenkeld.

Carnavalsjubileum

Die carnaval van ’73 heeft goed uitgepakt: de eerste zoen tussen Marleen en Ruud vond plaats en dit jaar zijn ze 44 jaar getrouwd. Een carnavalsjubileum. Liefde op het eerste gezicht? „Ik moest wel even wennen aan zijn Rotterdamse accent”, zegt Marleen. „Nou en ik dan”, zegt Ruud lachend. „Ik moest de zaak vertalen met teletekst.” Toch heeft Marleen zich daardoor niet laten tegenhouden: „Na een poosje Nederlands tegen hem te hebben gesproken, heb ik gezegd ‘als je wilt blijven, moet je dialect leren verstaan’”. Sindsdien spreekt ze niet anders dan dialect tegen haar Ruud.

Na carnaval

Hoe nu verder voor het kersverse koppel na die eerste carnaval samen? Rotterdam en Schimmert is een lange afstand om regelmatig te overbruggen. Zeker in het geval van Marleen, die toen nog geen rijbewijs had. Ruud: „We spraken vooral af in Limburg. Af en toe kwam Marleen ook eens met de trein naar Rotterdam.” Op 21 februari 1975 trouwden ze in de kerk in Schimmert. Dat betekende dat ze eindelijk konden samenwonen, en wel in Eindhoven. In 1977 verhuisden ze officieel naar hun huis in Houthem.

Liefde overwon

Ondanks de langeafstandsrelatie die ze in het begin hadden en het verschil in spreektaal, vertelt Ruud dat de liefde overwon. Drie kinderen en negen kleinkinderen verder is het echtpaar uit Houthem nog altijd gek op elkaar. En in die 44 jaar heeft de in Rotterdam opgegroeide Ruud nog heel vaak met zijn vrouw carnaval gevierd. „Carnaval hier in Zuid-Limburg is heel anders dan in grote steden als Rotterdam. Hier is het gemoedelijker. In plaats van dat wilde gehos, sta je hier arm in arm gezellig te sjoenkele.”