Broer Werner ‘regelde’ verkering van tieners René en Wendy

Print
Broer Werner ‘regelde’ verkering van tieners René en Wendy

De prille liefde van René en Wendy kreeg een flinke zet vanuit hun vriendengroep. Afbeelding: Rob Oostwegel

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

De (schoon)moeder voorspelde dat de ‘carnavalsverkering’ van de tieners René en Wendy maar twee weken zou duren. Zij had het goed mis, want ondertussen is het stel al 27 jaar samen. En carnaval staat binnen het gezin nog steeds – onbetwist – op de eerste plaats. Tenminste een van de twee zonen is in ieder geval ook met het ‘virus’ besmet.

René Schlag werd op 24 oktober 1975 geboren in Würselen, vlak over de grens. Op 10-jarige leeftijd verhuisde hij naar Zuid-Limburg. Die jaar later, in het seizoen 1988-1989 werd hij prins van Jeugdcarnavalsvereniging Pannesjop uit de Heerlense wijk Schaesbergerveld. In het seizoen 1996-1997 regeerde hij als prins van Prinsengarde Coriovallum. Daar bleef het niet bij, want inmiddels is hij al acht jaar president en dertien jaar voorzitter van die vereniging.

Wendy Schlag-Van der Heyden werd op 23 februari 1977 geboren in Heerlen en heeft in het jeugdjaren voornamelijk in Welten gewoond. Omdat haar vader afkomstig was uit het Schaesbergerveld, werd dáár altijd carnaval gevierd. Niet vreemd, want de familie Van der Heyden is onlosmakelijk verbonden aan deze vereniging.

Mannenbolwerk

Een kwart eeuw geleden was de Prinsengarde nog een mannenbolwerk, maar die tijden zijn veranderd. Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor een prinsenpaar en uitgerekend Wendy was drie jaar geleden de eerste prinses. In haar uppie, want René voelde er weinig voor om vorst te zijn: “Prins ben je maar één keer, dus dat hoefde niet”. Verder bestaat de vereniging anno 2019 vooral uit gezinnen; een hechte vriendengroep. En Wendy is als lid van het damescomité altijd in de buurt van de voorzitter.

Terug naar de vorige eeuw… Toen René 16 jaar was, raakte hij verslingerd aan de twee jaar jongere Wendy. Vlak voor de dolle dagen leerden zij elkaar kennen en op carnavalszaterdag werd de vriendschap voorgoed getekend. Wendy: “We konden elkaar ‘van zien’, zoals dat zo mooi heet. Ik had hem trouwens al een jaar daarvoor in de smiezen, maar toen had René nog een ander meisje.”

Zetje

De eerste ontmoetingen tussen de ‘tortelduifjes’ hadden nog een stoer karakter. Het was vooral de vriendengroep die de prille liefde een zetje gaf. En niet zo’n beetje. René met een knipoog: “Mijn broer Werner belde onder mijn naam naar Wendy met de vraag.. wil je verkering met me? Zij zei toen volmondig ‘ja’ en zo is het gekomen. En Werner? Ik praat nog altijd met hem!”

Carnaval is voor de twee zelfstandige ondernemers – eigenaren van De Sterappel René en Wendy in Terwinselen – de enige en grootste hobby. Van 11 november tot aswoensdag. Elk weekend is wel wat te doen, behalve dan natuurlijk in de maand december. Recepties, zittingen en ‘uitjes’ naar de Lachende Kölnarena in Keulen, Aken en het LVK. René: “Als we maar bij elkaar zijn. Als ik ergens alleen naartoe ga, voel ik me niet compleet. Het is niet zozeer dat we naast elkaar moeten staan of zitten, maar wel dat we af en toe in elkaars ogen kijken en elkaar bij zo’n gelegenheid opzoeken. Oh ja, buiten het seizoen gaan we wel eens naar een concert, maar je zult ons niet aan de waterkant aantreffen om te vissen.”

Emotioneel

De dolle dagen liggen al vast: “Op zaterdag met de Prinsengarde Coriovallum de optocht in MSP en op zondag in Heerlen. Carnavalsmaandag verkleden we ons altijd en gaan we met een touringcar naar een andere plaats. Dit jaar wordt dat kijken naar de optocht in Kerkrade. Op dinsdag is kindermiddag en om 24.00 uur is haring begraven. Telkens een emotioneel moment. En dan wordt de rust gezocht in Landgraaf, waar we al jaren wonen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen