strafzaak

Afvalcowboy Wim B. had revolvers in bezit

Print
Afvalcowboy Wim B. had revolvers in bezit

Chemisch afval bij de locatie van het afvalverwerkingsbedrijf van Wim B. aan het Hazenspoor in Maasbracht. Afbeelding: John Peters Fotografie

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk / Maasbracht -

De malafide afvalverwerker Wim B. uit Weert bezat meerdere vuurwapens. Dat bleek maandag tijdens de regiezitting tegen de man die ervan verdacht wordt te hebben gesjoemeld met de opslag van levensgevaarlijke chemische stoffen.

Bij de rechtbank in Den Bosch werd maandag de regiezitting van het strafproces tegen Wim B. gehouden. Justitie verwijt de 55-jarige Weertenaar zeer onvoorzichtig te zijn omgesprongen met gevaarlijke stoffen bij zijn afvalverwerkingsbedrijven in Weert, Maasbracht en Helmond. Bij de locatie in Maasbracht zou onder meer het kankerverwekkende chroom6 in de bodem terecht zijn gekomen. Bij de loods van zijn bedrijf in Helmond raakte een persoon in 2016 gewond toen deze in aanraking kwam met een chemische vloeistof die onder de toegangspoort doorsijpelde.

Geen vergunning

B. was jarenlang eigenaar van meerdere afvalverwerkingsbedrijven die zich onder meer richtten op het recyclen van fotopapier. Op meerdere locaties sloeg hij chemische stoffen op, veelal afval dat voortkwam uit het recyclen. In Limburg bracht hij het afval onder in een loods aan het Hazenspoor in Maasbracht en aan de Moeselpeelweg in Weert. Ook liet hij afval opbergen bij de Weerter scheepswerf. Voor het opslaan van de door hem opgeslagen hoeveelheden chemisch afval had B. niet de benodigde vergunning. Justitie verdenkt de Weertenaar ook van illegaal vuurwapenbezit. Zo had hij drie revolvers en een behoorlijke hoeveelheid munitie. Justitie rekent het de afvalverwerker ook aan dat hij afval transporteerde over de openbare weg terwijl hij daar niet de juiste vergunning voor had.

Faillissementen

De advocaat van B., Leo Hendriks, wil vooralsnog niet inhoudelijk op vragen ingaan over de zaak. Zijn cliënt mag het proces, waarvan eind november de inhoudelijke behandeling start in Den Bosch, in vrijheid afwachten. De afvalverwerkingsbedrijven van B. zijn niet meer actief. Het merendeel is failliet verklaard. Ook is B. persoonlijk failliet verklaard. Onder meer de provincies Limburg en Brabant hebben een schadeclaim tegen hem ingediend. Ook de gemeente Weert wil de saneringskosten van de locatie aan de Moeselpeelweg op hem verhalen. In de rechtbank liet B. gisteren weten dat hij zich op dit moment laat omscholen tot vrachtwagenchauffeur. Een bedrijf uit de regio Eindhoven heeft hem een baangarantie gegeven.