Guy regeert over het rijk van De Kwakkerte

Print
Guy regeert over het rijk van De Kwakkerte

Guy I. Afbeelding: Multimedia Studio Janssen

Spaubeek -

Het zijn de hoogtijdagen voor de kersvers uitgeroepen prins. We vragen hem het hemd van het lijf. Vandaag: Prins Guy (Aelmans) van CV De Kwakkerte uit Spaubeek.

Hoe zou je het ‘carnavalsgevoel’ in Spaubeek willen omschrijven?

„Mensen uit de gemeenschap, het dorp, pakken zich samen tijdens de vastelaovend om zich eens goed te gaan amuseren. Dat vind ik mooi aan dit feest.”

Als prins sta je in het middelpunt, maar hoe ging dat anders?

„We hebben een vriendengroep die door de jaren heen steeds hechter is geworden. Daarmee vieren we uitbundig carnaval en bouwen we, als we een prins in ons midden hebben, een wagen voor de optocht.”

En dat komt wel eens voor?

„Ja. Maar omdat je in een dorp, wat dat betreft, niet steeds uit dezelfde vijver moet vissen, is afgesproken dat er steeds twee jaar tussen zit. Alhoewel de spoeling bij ons ook dun aan het worden is. Er is denk ik nog een kandidaat, maar of die ook wil…”

Vandaag meert de Blauw Sjuut aan in Spaubeek. Een hoogtepunt in het seizoen?

„Dat is het zeker. Vroeger werd dit door de Kwakkerte georganiseerd, nu door de gemeente. Dat maakt het feest er echter niet minder om. Maar er zijn al meer mooie momenten geweest. Voor de receptie werd ik thuis met paard-en-wagen opgehaald. Dat geeft een prinselijk gevoel.”

Een gevoel dat in de optocht alleen maar versterkt wordt?

„De carnavalsstoet in ons dorp heeft altijd zo rond de veertig deelnemers. Dat is voor een kleine gemeenschap best een mooi aantal. Toch? Het is bovendien iets dat nog behoorlijk ‘leeft’ bij de jeugdgroepen. Die bouwen eigen wagens om mee te trekken en plezier te maken. Ieder jaar komen er flink wat mensen kijken naar het resultaat en die wachten uiteindelijk ook op de prins. Wat het voor gevoel geeft om boven op de wagen te staan, kan ik nu nog niet uitleggen. We gaan het allemaal meemaken.”