Tientallen ontslagen bij pensioenuitvoerder APG

Print
Tientallen ontslagen bij pensioenuitvoerder APG

Afbeelding: ANP

Heerlen -

Pensioenverstrekker APG in Heerlen schrapt 68 banen. De ontslagen vallen op de pensioenadministratie en zijn mede een gevolg van de digitalisering en automatisering die APG de voorbije jaren heeft doorgevoerd.

APG, de uitvoerder van ambtenarenpensioenfonds ABP, snijdt in het eigen personeelsbestand, omdat een deel van de taken kan worden overgenomen door computers. „Ook zie je dat pensioendeelnemers zelf meer kunnen doen vanachter hun laptop, waardoor minder personeel nodig is”, legt een voorlichter van APG uit. „En als ze dan bijvoorbeeld vragen hebben, kunnen ze makkelijker contact leggen via chatgesprekken.”

Ander werk

De reorganisatieplannen zijn maandag medegedeeld aan de personeelsleden op de betreffende afdeling. Een officiële adviesaanvraag voor de personeelsreductie is er nog niet. Het is de bedoeling dat de 68 personen (52 fte) van wie de functie overbodig is geworden in een dertien maanden durend project aan ander werk in de regio worden geholpen. In totaal werken er bij de afdeling pensioenuitvoering van APG, waar de pensioenadministratie onder valt, 648 personen.

Vakbondsbestuurder Wilfred Beens zegt nog niet officieel op de hoogte te zijn gebracht van de reorganisatieplannen, maar had wel een en ander opgevangen. „Het belangrijkste voor ons is dat er een sociaal plan ligt. Daarmee worden de gevolgen voor het personeel dat het betreft opgevangen. Over het nut en de noodzaak van deze reorganisatie gaat de ondernemingsraad. Die zal daar zijn visie op geven zodra de adviesaanvraag van de directie de deur uit is.”

Onderzoek

Maandag maakte onderzoeksbureau Mercer bekend dat de invoering van technologieën zoals kunstmatige intelligentie de arbeidsmarkt de komende drie jaar flink gaan veranderen. Bestuurders verwachten dat uiteindelijk één op de vijf banen overbodig wordt. Volgens het onderzoek, waar duizenden managers uit verschillende landen aan deelnamen, denkt bijna driekwart van de bestuurders dat de arbeidsmarkt er over drie jaar heel anders uitziet door de automatisering. Vorig jaar ging daar nog één kwart van uit.

De meerderheid verwacht dit jaar al de nodige acties te nemen om meer werk binnen hun bedrijf verder te automatiseren. Zo zouden de afdelingen personeelszaken meer gebruik kunnen maken van data om op de nieuwe digitale mogelijkheden te anticiperen. Ook werknemers zetten zich schrap voor de komst van nieuwe technologieën. Eén op de drie werknemers vreest dat automatisering op termijn zijn of haar baan overbodig maakt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen