Carnavalsliefdes: Heilig vuur van carnaval vlamt nog steeds bij Swalmense familie Fusers

Print
Carnavalsliefdes: Heilig vuur van carnaval vlamt nog steeds bij Swalmense familie Fusers

De familie Fusers: van links naar rechts zoon Rick, moeder Martha, dochter Maureen en vader Chris. Afbeelding: archief De Hopsjlokkers

Swalmen -

Als er in Swalmen één gezin is waarvan de zowel de ouders als hun kroost hevig zijn getroffen door het carnavalsvirus, dan is dat wel de familie Fusers. Vader Chris en moeder Martha, die elk jaar reikhalzend uitkijken naar het hoogfeest van de zotternij en dat dan ook uitbundig vieren, hebben twee kinderen die het vastelaoves-dna van pap en mam in hun genen hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowel zoon Rick als dochter Maureen hun levenspartner in het carnavalsgewoel zouden ontmoeten.

Rick Fusers was in 1993 prins van vastelaovesvereniging De Hopsjlokkers. Twee jaar later ontmoette hij tijdens de carnavalsrevue van De Hopsjlokkers zijn toekomstige (uit Nieuwstadt afkomstige) bruid Sandra. Over die ‘blind date’, zoals hij het noemt, zegt Rick: ,,Een oom van Sandra was destijds mijn collega bij het bedrijf waar ik werkte. Omdat hij met wat tekenwerk had geholpen bij het ontwerp van de nieuwe prinsenwagen van De Hopsjlokkers, had ik voor hem als dank een paar vrijkaarten voor de carnavalsrevue geregeld. Omdat hij mij al een paar keer had verteld dat hij een leuk nichtje had, maakte mij dat nieuwsgierig. Ik heb toen tegen hem gezegd: ‘Breng dat nichtje dan maar eens mee naar de revue.’ Een uur van tevoren hebben we elkaar toen bij ons thuis ontmoet bij een kopje koffie. Inmiddels zijn we al bijna 21 jaar getrouwd en hebben we twee prachtige dochters van 15 en bijna 20. En we vieren nog altijd samen ‘vastelaovindj’.”

Ook zus Maureen vond haar grote liefde in het carnavalsgewoel. Bij haar sloeg Amor niet in Swalmen toe, maar in Maasniel. Dat was in 1987 toen en moeder en dochter gekostumeerd en gemaskerd als een oud stel op stap gingen bij De Katers in Maasniel. Vader Chris wist van niks toen hij in ‘Neel’ arriveerde. Het duo was zó onherkenbaar, dat hij tijdens een dansje helemaal niet in de gaten had dat hij met zijn bloedeigen dochter rondzwierde. Het was rond middernacht toen een stel jongelui binnenkwam. Moeder Martha herinnert zich nog goed: ,,Mijn dochter keek eens, en toen nóg eens, waarna ze tegen mij zei: ‘Mam, kom mee naar achteren, we doen nu meteen de maskers af, want daar kómt me toch een stuk binnen.’’ Een klein half uurtje later zat ze met haar ‘stuk’ - Twan Nikkessen uit Gennep - aan het buffet. Inmiddels zijn ze al bijna 27 jaar getrouwd.”

Anno 2019 vlamt bij de familie Fusers het heilige vuur van carnaval nog even fel als vroeger. Vader Chris was destijds de tweede ‘Mulder’ (molenaar) die jaarlijks op de elfde van de elfde wordt uitgeroepen. De titel ‘Mulder’ verwijst naar de windmolen in het logo van De Hopsjlokkers. Zoon Rick maakt bij de De Hopsjlokkers deel uit van de Klup ellef Euve, het comité De Sjo en het (carnavals)zangduo Note Allergie. En dochter Maureen, van beroep grafisch vormgever, tekende in 2013 voor het ontwerp van het decor voor de finale van het Limburgs Vasteleaovesleedjes Konkoer (LVK), georganiseerd door De Katers van Maasniel. Ook ontwierp zij het logo voor het in 2015 door schutterij Sint Urbanus in Maasniel georganiseerd Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS). ,,Voor ons is carnaval altijd iets speciaals geweest”, zegt moeder Martha, die vroeger met Chris in Maasniel heeft gewoond.