Carnavalsliefdes: Amor sloeg toe tijdens polonaise bij Joke en Karel

Print
Carnavalsliefdes: Amor sloeg toe tijdens polonaise bij Joke en Karel

Karel en Joke Linnartz: twee carnavalshanden op één buik. Afbeelding: Wim Schulpen

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

In de Limburgse carnavalswereld lopen hier en daar mensen rond die als steunpilaar van het hoogfeest van de zotternij een monumentale status hebben bereikt. In de Roermondse wijk Donderberg is dat bijvoorbeeld Karel Linnartz, het 79-jarig boegbeeld van Vastelaovesvereniging De Donderböl.

Karel Linnartz was in 1975 de medeoprichter van de thans 4 x 11 jaar oude vereniging, waar hij 2 x 11 jaar lang de hoogste functie van vorst heeft bekleed. Voor zijn grote verdiensten werd dit wandelend monument tot erevorst benoemd.

Lees hier meer bijzondere verhalen over carnavalsliefdes

Karel werd geboren in de Roermondse wijk Kapel in ‘t Zand, het rijk van De Kaketoes, waar hij ook opgroeide. Zijn vrouw Joke (77) komt uit Nunhem, het rijk van de Bosuule. Ze zijn inmiddels ruim 51 jaar getouwd. Het was in 1963 op het prinsenbal van De Katers in Maasniel waar Amor toesloeg. Een aldaar wonende vriend had Karel overgehaald om eens in ‘Neel’ de carnavalssfeer te komen proeven. Zijn toekomstige vrouw Joke Gijsman was op die avond met een groep Nunhemse vriendinnen óók op het prinsenbal aanwezig, aangezien een van de dames per se naar Maasniel wilde omdat ze daar eerder een leuke jonge had gezien.

Polonaise

„Ik stond met mijn vriend aan het buffet toen een meisje mij plotseling meetrok in een polonaise. Dat meisje was Joke. We spraken na afloop af dat ik de zaterdagavond daarna naar Nunhem zou komen om met haar vastelaovend te vieren,” herinnert Karel zich nog als de dag van gisteren.

Na in het huwelijksbootje te zijn gestapt ging het jonge stel in Roermond wonen, waar hun oog op een huis in de wijk Donderberg was gevallen. In dat stadsdeel werd Karel niet alleen op carnavalsgebied zeer actief. Zo is hij al 28 jaar lid (waarvan 10 jaar als voorzitter) van de wijkraad en penningmeester van de kinderboerderij die de Donderberg rijk is. Voor zijn vele verdiensten voor de gemeenschap ontving Karel eerder al een koninklijke onderscheiding. Ook ontving hij de bondsmedaille van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL).

Net als haar wederhelft zet ook Joke Linnartz zich met hart en ziel in voor het carnavalsleven van Hoogvonderen. Zij was bijvoorbeeld medeoprichtster en stuwende kracht van de Bóntje Aovend Sjtichting (BAS), die jaarlijks voor De Donderböl een tot in de puntjes verzorgde bonte avond op poten zet. Voor BAS kruipt Joke elke keer weer achter de naaimachine. „Want,” zegt ze, ‘’bij BAS doen we alles zelf, van kostuums naaien tot decors maken. Ook heeft BAS meerdere dansgroepen. Onze dochter Carmen is bij BAS inmiddels in mijn voetsporen getreden. Zij begeleidt de dansgroep van oudere meisjes, terwijl haar dochter Anouk de dansende kleintjes onder haar hoede heeft.”

LVK

Joke heeft zich bij De Donderböl ook ontpopt als het schrijfster van graag gezongen carnavalsliedjes, met teksten op eigen melodieën. ‘Donderpeerke’ was de eerste schlager die zij voor De Donderböl afleverde. Met haar nummer ‘Vastelaovend, vastelaovend’ drong ze enkele jaren geleden zelfs door tot de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK).

Bij de familie Linnartz heeft iedereen wel wat met carnaval te maken, want zoon Harold is het op een na hoogste in rang zijnde lid bij de Sjtadsgarde Remunj en broer Marcel verzorgt de muziek op de bonte avonden van BAS. En dan is er ook nog Rick Swart, de man van Carmen, die zijn schoonvader heeft opgevolgd als vorst van De Donderböl.