Energietransitie

Plan Essent: kosteloze vervanging asbestdaken voor Limburgse boeren

Print
Plan Essent: kosteloze vervanging asbestdaken voor Limburgse boeren

De manege van Lei Geraedts in Beek is het eerste bedrijf dat met hulp van Essent 4800 vierkante meter asbestdak heeft verruild voor een nieuw dak met 660 zonnepanelen. Afbeelding: JORDI HUISMAN

Heerlen / Hoensbroek -

De aanbieding van Essent om asbestdaken op grote schuren kosteloos te saneren en in te ruilen voor een nieuw dak met zonnepanelen, is het populairst bij Limburgse boeren.

Van de drieduizend boeren en andere ondernemers die van de regeling ‘Dakvrienden’ gebruik willen maken, komen er 550 uit Limburg. Essent heeft voorlopig de inschrijving gesloten. Nieuwe aanmeldingen worden na de zomer weer opgepakt.

Eind april of begin mei wil het energiebedrijf starten met het vervangen van de asbestdaken. Het energiebedrijf betaalt en regelt dat en mag vervolgens twintig jaar het nieuwe dak gebruiken om zonne-energie op te wekken. Essent zorgt ook voor het onderhoud van de panelen.

Het energiebedrijf stelt enkele voorwaarden. Het dakoppervlak moet minstens 800 vierkante meter bedragen en niet naar het noorden zijn gekeerd. Het energiebedrijf checkt dat via satellietbeelden. Essent verwacht dit jaar minstens 150.000 vierkante meters asbestdak te vervangen bij zeventig bedrijven. Er worden dan 75.000 zonnepanelen op de nieuwe daken gelegd. Dat levert genoeg stroom op voor meer dan 7.300 huishoudens.

Essent is een dochter van het Duitse Innogy, dat is de groene tak van energiereus RWE.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →