geluiddempers

Minister dwarsboomt plan: Limburgse jagers mogen geen geluiddemper gebruiken

© Getty Images/iStockphoto

Limburgse jagers mogen geen geluiddempers gaan gebruiken bij de jacht. Het ministerie van Justitie weigert een ontheffing te verlenen. Eerder gaf de provincie Limburg wel groen licht.

Jan Hensels

Het ministerie vreest dat bij diefstal mogelijk misbruik gemaakt kan worden van de geluiddempers.

Om de geluiddempers te mogen gebruiken hebben de jagers een ontheffing van het ministerie nodig in het kader van de Wet wapens en munitie en toestemming van de provincie Limburg.

Bedenkingen

Hubert Stassen, vicevoorzitter van de Stichting Faunabeheereenheid Limburg, bevestigt dat Justitie in een landelijk jagersoverleg bedenkingen heeft geuit. Ook gedeputeerde Hubert Mackus kent de bezwaren van het ministerie.

Om met name het aantal wilde zwijnen in Limburg in te perken, dringen de jagers er al langer op aan om geluiddempers te mogen inzetten. Ze denken op die manier meer zwijnen per keer te kunnen schieten. Het zwartwild kan namelijk bij het gebruik van geluiddempers minder goed inschatten uit welke hoek het gevaar dreigt.

„Het dient ook om de oren van de jagers te beschermen en om minder overlast te veroorzaken voor de omgeving als er ’s nachts op zwijnen wordt geschoten”, licht Stassen toe.

Varkenspest

Volgens de provincie Limburg is het gebruik van geluiddempers bij de jacht op wilde zwijnen een hulpmiddel om Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. Varkenshouders zijn bevreesd dat die besmettelijke ziekte ook in Limburg opduikt.

Provincie en jagers proberen nu met een lobby minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie te bewegen alsnog een ontheffing te verlenen. Mackus zegt dat het ministerie bereid is te bewegen. Mogelijk worden geluiddempers alleen toegestaan voor de jacht op wilde zwijnen. „Maar dat is een papieren oplossing”, aldus Mackus.

Uitleg

Volgens Stassen en de gedeputeerde krijgt de minister begin april tekst en uitleg over een geluiddemper. Dat gebeurt op een schietbaan in Limburg. Stassen denkt dat als jagers een geluiddemper met nummer krijgen, dat vervolgens wordt geregistreerd en opgenomen in de jachtakte, er voldoende garanties zijn voor het ministerie. ,,Zeker als de geluiddemper net als het jachtgeweer veilig wordt opgeborgen in een gecertificeerde wapenkluis.” Het ministerie van Justitie kon dinsdag niet inhoudelijk reageren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal