Personeel asielzoekerscentra voelt zich onveilig: dagelijks agressie en geweld

Print
Personeel asielzoekerscentra voelt zich onveilig: dagelijks agressie en geweld

In 2018 was er spoedberaad op het AZC in Weert vanwege de vele geweldsincidenten. Afbeelding: ANP

Personeel van asielzoekerscentra voelt zich dagelijks onveilig. Ze worden verbaal of fysiek bedreigd en zijn getuige van geweld, soms met messen, tussen bewoners onderling. ,,Het waren incidenten, maar het lijkt nu structureel te worden.”

Dat blijkt uit meer dan zestig klachten die de afgelopen twee weken binnenkwamen bij het meldpunt voor ‘onveilige werksituaties op azc’s’ van vakbond FNV. Het personeel van het COA, dat de asielzoekerscentra runt, meldt onder meer vechtpartijen met messen tussen bewoners onderling, drugshandel en intimidatie van werknemers en andere azc-bewoners. De meldingen komen uit azc’s door het hele land.

Het zijn vooral asielzoekers uit zogenoemde veilige landen als Algerije en Marokko die verantwoordelijk zijn voor het geweld en de bedreigingen. Zij zijn vrijwel kansloos voor een verblijfsvergunning en reizen na een afwijzing door naar een volgend Europees land. Winkeliers en burgemeesters in azc-gemeenten klagen al tijden over deze groep, ze plegen onder meer winkeldiefstallen.

Niet alleen op aso-azc’s

Speciaal voor deze groep, die vaak kampt met verslavingen of psychiatrische problemen, bestaan al twee aso-azc’s . ,,Maar voordat die asielzoekers het zo bont hebben gemaakt dat ze naar zo’n speciale opvang gaan, zitten ze bij ons in het azc. Bij ons spelen dus precies dezelfde problemen”, meldt een personeelslid.

De FNV is ‘geschokt over de ernst van de meldingen’. ,,Incidenten lijken nu structureel te worden. We willen dat het COA direct ingrijpt om de werksituatie veiliger te maken. Meer medewerkers op de locaties, meer beveiliging en een onderzoek naar de veiligheid van de gebouwen”, stelt FNV-bestuurder Debbie van Leiden. De bond wil ook dat COA meer vaste mensen aanneemt in plaats van flexwerkers. ,,Als het onveilig op je werkplek is, dan wil je een team waarop je kunt rekenen. Als dit continu verandert, kun je hier aan niet bouwen met alle gevolgen van dien.” De bond stelt dat werknemers bang zijn om kritiek te leveren en spreekt van ‘een angstcultuur’.

‘Deze mensen horen niet in de opvang thuis’

Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het COA stelt dat ‘ons personeel echt wel kan omgaan met lastpakken, maar er is nu al enige tijd sprake van zware overlast en crimineel gedrag.’ ,,Dat kunnen we niet tolereren. Er zijn al specifieke maatregelen genomen, maar bestuur en ondernemingsraad zijn het er beiden over eens: er is meer nodig. De relatief kleine groep die er nu voor zorgt dat mijn mensen en de andere asielzoekers zich onveilig voelt, hoort niet in de opvang thuis. Samen met onder meer de politie en de staatssecretaris zoeken we nu al enige tijd naar oplossingen en maatregelen die verder gaan dan nu het geval is. “ Volgens hem hoort ‘de relatief kleine groep die voor de onveiligheid zorgt’ niet in de opvang thuis.

Het COA vangt, verdeeld over zo’n 60 locaties, 23.000 asielzoekers op. Vorig jaar werkten er zo’n 2800 mensen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen