Huisartsen Kessel mogen geen medicijnen meer leveren, zegt Raad van State

Print
Huisartsen Kessel mogen geen medicijnen meer leveren, zegt Raad van State

Huisartsen in Kessel mogen zelf geen medicijnen meer leveren aan patiënten. Afbeelding: Getty Images

Kessel / Neer -

De huisartsen in Kessel hebben ten onrechte een vergunning gekregen om zelf medicijnen te mogen leveren aan patiënten. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De huisartsenpraktijk kreeg in 2015 een vergunning van de minister om zelf medicijnen te mogen verstrekken, omdat de dichtstbijzijnde apotheek te veraf gelegen zou zijn. Apotheek Neer kwam daartegen in verzet. In een eerder hoger beroep tegen de vergunningafgifte trok de apotheek nog aan het kortste eind, maar de Raad van State heeft nu geoordeeld dat de minister van de verkeerde afstandscriteria is uitgegaan.

De regels schrijven voor dat huisartsen zelf een apotheek mogen runnen als de dichtstbijzijnde apotheek meer dan 4,5 kilometer verderop is. De juridische discussie spitste zich toe op de vraag vanaf welke woning die afstand moet worden gemeten. De advocaat van de huisartsen betoogde dat de afstandsmeter begint te lopen bij de laatste woning in een aaneengesloten blok bebouwing. Enkele afgelegen woningen in Kessel-Eik zouden daarom niet meetellen voor het criterium. De advocaat van de advocaat betwistte dat. Met succes: de Raad van State constateert nu ook dat die specifieke regel niet staat omschreven in de huidige wetsteksten.

De vergunning die de minister heeft afgegeven, wordt nu vernietigd.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje