„Als ze het in Venlo kunnen, moet het ons hier in Roermond zeker lukken...”

Print
„Als ze het in Venlo kunnen, moet het ons hier in Roermond zeker lukken...”

De kartrekkers achter het Geistig Vastelaoves Theater en het Remunjs Sjpektakel hebben elkaar gevonden. V.l.n.r. Wouter Segers, Jan Giesbers, Hans Sampers, Elly Rijks, Ad Verstraelen en Sven Joosten. Afbeelding: Rob van Deurzen

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde -

De uitdrukking ‘In Remunj is nieks te doon’ kan voorlopig de kast in. De komende dagen, tot aan Aswoensdag, komt iedereen met een roodgeelgroen hart volop aan zijn trekken. In alle wijken en kerkdorpen van de gemeente bruist het van de activiteiten.

Voor de liefhebber van de vastelaovesmuziek is de historische binnenstad aanstaande zaterdag ‘the place to be’. Op een drietal locaties staat de lokale en provinciale crème de la crème op het podium. De Sjtasiefestasie behoeft wat dat betreft geen nadere introductie meer. Het Stationsplein stroomt ongetwijfeld binnen no time vol met bont uitgedoste carnavalisten. De verwachting van de organiserende stichting is dat het plein al vroeg in de middag wordt afgesloten. Maar geen nood, want op steenworp afstand zijn er twee uitstekende alternatieven: het Geistig Vastelaoves Theater in de Salle de Fête van De Oranjerie en het Remunjs Sjpektakel op het Kloosterwandplein, pal voor het theaterhotel.

Het eerstgenoemde evenement beleeft in 2019 alweer zijn derde editie en is een initiatief van de Remunjse Geis, een groep enthousiaste dames en heren die ‘Remunj en ‘t Remunjse leed’ hoog in het vaandel hebben staan. „Wat wij brengen is als het ware een stukje ‘vastelaoveskleinkunst’. Luisteren, kijken en beleven staan centraal. Liedjes van vroeger en nu worden gebracht ‘mit leefde veur de sjtad’. Op het podium staan bijvoorbeeld Mieke Berden en Mirjam Jordens. Maar ook buuttereedner Rob Verstappen maakt bij ons zijn opwachting”, vertelt Jan Giesbers. „Wie even de drukte wil ontlopen en wil genieten van een stukje vastelaovesnostalgie is in de Salle de Fête van harte welkom.”

Helemaal nieuw op de vastelaoveszaterdag in Roermond is het Remunjs Sjpektakel, dat zich gaat voltrekken op het Kloosterwandplein. „Het idee voor het evenement is enkele maanden geleden spontaan ontstaan”, vertelt voorzitter Sven Joosten. “Bij ons op het podium verschijnen louter lokale artiesten als Leste Aom, Miesjke, Roy Selder en Tobias Berger. We richten ons met name op de gezinnen met kinderen en de ‘oudere jongeren’, die het op het Stationsplein te druk vinden. Ook bieden wij graag een podium aan de lokale vastelaovesverenigingen, die met hun voorgangers ook ruimte in het programma krijgen. Het is de bedoeling dat de prinsen na de sleuteloverdracht in het stadhuis in optocht vanaf de Markt naar het Kloosterwandplein trekken om daar de vastelaovend gezamenlijk te openen om 12.00 uur.”

„Als ze het in Venlo kunnen, moet het ons hier in Roermond zeker lukken...”
De laatste zaken worden doorgesproken. Foto: Rob van Deurzen

Het gegeven dat het nieuwe evenement zich pal voor de deur van De Oranjerie afspeelt, zorgde in eerste instantie wel voor wat vraagtekens bij Jan Giesbers. „We waren inderdaad wel een beetje verbaasd en vreesden met name voor geluidsoverlast.” Inmiddels hebben beide partijen elkaar gevonden. Sterker nog, de handen zijn ineengeslagen en er wordt gezamenlijk opgetrokken. „Twee weten meer dan één, immers”, lachen de dames en heren achter de twee evenementen. “Waarbij zeker niet onopgemerkt mag blijven dat De Oranjerie ons geweldig ondersteunt. Dat is een groot compliment waard”, vertellen Joosten en Giesbers. Met de drie muziekevenementen op de zaterdag zet Roermond zich nog meer op de kaart. Zo vinden ook Joosten en Giesbers. „De stad biedt nu echt voor elk wat wils. Iedere leeftijdscategorie komt aan zijn trekken. In Venlo doen ze dat overigens al jaren op deze manier. Naast de bekende Zoepkoel vinden er op vier andere plekken in die stad evenementen plaats op zaterdag. Nou, wat ze daar kunnen moet ons hier in Roermond toch zeker lukken”, klinkt het lachend.

„Op hoeveel bezoekers we rekenen? Dat is een goede vraag. We hopen dat we een paar duizend mensen mogen verwelkomen. Dat zou geweldig zijn. Uiteraard zijn alle maatregelen getroffen om er voor iedereen een geweldig feest van te maken, waarbij plezier, veiligheid én de ‘leefde veur de sjtad’ hand in hand gaan”, laat Sven Joosten weten. „De afgelopen twee jaar stonden er in De Oranjerie enkele honderden bezoekers. Daar rekenen wij ook nu op. En het mooie is, wie even naar buiten wil kan daar terecht op het Sjpektakel. En andersom natuurlijk. Het belooft een heel mooie zaterdag te worden. We kijken er allemaal enorm naar uit. Nu nog hopen op een stralend vastelaoveszonnetje. Dat zou de kers op de taart zijn”, besluit Jan Giesbers.