Toekomst Schuurs en Mattek-Sands onzeker

Print
Toekomst Schuurs en Mattek-Sands onzeker

Demi Schuurs tijdens het Fed Cup-duel van eerder deze maand. Afbeelding: Orange Pictures

Sittard / Nieuwstadt -

Het is tot nu toe een moeilijk tennisjaar voor Demi Schuurs (25). Daar waar de Limburgse op zoek was naar vastigheid, speelde ze dit jaar al met drie verschillende partners. Door een knieoperatie bij haar vaste dubbelmaatje Bethanie Mattek-Sands zal dat voorlopig ook niet veranderen.

Pure pech noemt Demi Schuurs het. Maar het steekt haar wel. De Nieuwstadtse nam na het vorige seizoen afscheid van Elise Mertens als dubbelpartner omdat de Belgische zich meer op het enkelspel wilde richten, terwijl Schuurs juist graag meer vastigheid wilde. Een knieblessure van haar nieuwe maatje Bethanie Mattek-Sands gooit echter al een tijdje roet in het eten en vorige week kreeg Schuurs tot overmaat van ramp te horen dat de Amerikaanse geopereerd moet worden. En dat met grote toernooien als Indian Wells en Miami op komst.

Nieuwe status

„Ik ben meteen gaan kijken wie zich al hadden ingeschreven en dat was zo ongeveer iedereen.” Uiteindelijk stuitte Schuurs op vier speelsters die nog niet meededen en dus verschijnt ze de komende week aan de start met één van die vier: de Russische Veronika Kudermetova, de nummer 58 op de wereldranglijst voor dubbelspeelsters. „Ik weet wie het is en hoe ze speelt, maar of het ook klikt op de baan is altijd afwachten. En we zijn nu natuurlijk niet geplaatst. Dat maakt het ook lastiger.”

Voor de periode na Amerika wikt en weegt Schuurs -zelf zevende op de wereldranking in het dubbel- nog. Al heeft ze over aandacht niet te klagen. De eerste berichtjes van speelsters die met haar willen dubbelen kreeg ze al. „Ook speelsters die best afscheid willen nemen van hun eigen partner om met mij door te gaan. Dat is wel eens anders geweest. Voorheen hobbelde ik vooral zelf achter iedereen aan.”

Het voordeel is dat Schuurs zich makkelijk aanpast, getuige de resultaten van dit en het vorige jaar. En toch heeft ze weinig zin om wekelijks te wisselen. De afgelopen weken met Anna-Lena Groenefeld bevielen goed. „Dat is een van de mogelijkheden voor de maanden na Amerika.” En wie weet, misschien wel langer. Bethanie Mattek-Sands is al 33 en de vraag is hoe en wanneer ze terugkeert na de knieoperatie. „Ze denkt in de zomer weer fit te zijn. Maar wat is de zomer? Is dat meteen vanaf het begin of pas aan het einde?” En er zijn meer vragen. Hoe fit keert ze terug, waar staat Mattek-Sands -de voormalige nummer 1 staat nu 62ste- tegen die tijd op de wereldranglijst? „Dat zijn vragen die ik ook heb. Voor Bethanie is het natuurlijk het ergste, maar voor mij is dit ook niet fijn. Of we uiteindelijk nog samen doorgaan als dubbel? Op dit moment hebben we die intentie nog wel allebei, maar ik denk dat het goed is om dadelijk als ze weer fit is te kijken wat er precies mogelijk is.”

En dus focust Schuurs zich de komende tijd vooral even op zichzelf. „Het is tot nu toe best een moeilijk jaar. Maar ik besef dat ik daar niets aan kan doen. Dat dit pure pech is.” Toch heeft het wel invloed. Want dromen van de masters (het WTA-Finals eindejaarstoernooi voor de beste acht vrouwendubbels van de wereld waarvoor Schuurs zich vorig jaar met Mertens plaatste) is er voorlopig nog niet bij. Ook is Schuurs niet echt bezig met de vele punten die ze de komende maanden te verdedigen heeft na haar goede resultaten van vorig jaar in bijvoorbeeld Miami en Rome. „Ik moet me nu focussen en vooral niet onrustig worden. Het belangrijkste is om zelf te blijven groeien en het liefst met een vaste partner. Dat is nu belangrijker dan bezig zijn met punten of de masters.”