Schrik niet: dit is het aantal calorieën dat je binnenkrijgt met carnaval

Print
Schrik niet: dit is het aantal calorieën dat je binnenkrijgt met carnaval

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Dagenlang carnaval vieren is een aanslag op het lichaam. Dat hoeven we niemand te vertellen. Maar hoeveel werken we eigenlijk naar binnen?

Feestkleding365 vroeg aan 2.000 respondenten hoeveel alcohol zij nuttigen tijdens carnaval. Meer dan de helft (53 procent) drinkt meer dan vijftien alcoholische drankjes per dag en het overgrote deel van de carnavalsvierders drinkt bier.

Biertje

Stel je drinkt vijftien bier, hoeveel calorieën krijg je dan binnen? Een biertje van 250 ml is ongeveer 110 kcal (staat gelijk aan twee boterhammen met kaas) en dus kom je met vijftien bier uit op een totaal van 1.650 kcal. Ofwel bijna de dagelijkse benodigde hoeveelheid aan kcal voor vrouwen (2000)!

Maar met alleen alcohol drinken zijn we er natuurlijk nog niet, want we willen ook nog eten. Uit het onderzoek blijkt een voorkeur voor een snelle hap, voornamelijk friet. Een portie friet (150g) bevat 450 calorieën, dus reken je totale inname per dag maar uit als je iedere dag een frietje verorbert. Een broodje shoarma (zonder saus, per 150g) is 480 calorieën en een gemiddelde halve pizza (200g) bedraagt 408 calorieën.

Fris en water

Opvallend: in Noord-Brabant wordt de meeste sterke drank (16 procent) en mixdrankjes (30 procent) gedronken. Limburgers houden het hoofdzakelijk bij bier (65 procent) en drinken ook verrassend veel fris en water (56 procent).

Bekijk het volledige onderzoek bij Feestkleding365

Wijsheid komt met de jaren, want naarmate men ouder wordt, lijkt de behoefte aan sterke drank af te nemen. Ook kiezen de ‘oudere’ feestvierders er vaker voor om water of frisdrank te bestellen. Ongeveer 59 procent van hen bestelt regelmatig een glas fris of water, wat een verschil van bijna 30 procent is ten opzichte van de jongste feestvierders.

De kater komt later

Hoe gaat carnavalvierend Nederland om met de kater? Het merendeel van de carnavalsgangers (39 procent) geeft aan dat ze een dag nodig hebben om helemaal van hun carnavalskater te herstellen. Toch zijn er ook een hoop feestvierders die zich dapper houden en geen dag apart houden om bij te komen. 34 procent zegt namelijk de volgende dag alweer helemaal fris te zijn.

Er zijn ook carnavalsgangers die wellicht iets te hard hebben gefeest en dit moeten bekopen met een langere kater. Zo geeft ruim 18 procent aan dat het twee dagen kan duren voordat ze er weer helemaal bovenop zijn gekrabbeld. Bijna 6 procent houdt er al rekening mee dat carnaval destructieve gevolgen met zich meebrengt, en reserveert minstens drie dagen om weer een beetje bij zinnen te komen.