Petra Dassen-Housen voorgedragen als nieuwe burgemeester Kerkrade

Print
Petra Dassen-Housen voorgedragen als nieuwe burgemeester Kerkrade

De Kerkraadse Petra Dassen-Housen zou dan de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente zijn. Afbeelding: David Dunnaway

Kerkrade / Eygelshoven -

De in Kerkrade geboren Petra Dassen-Housen is woensdagavond door de gemeenteraad van haar geboortegemeente voorgedragen als nieuwe burgemeester. Als alles volgens plan verloopt wordt zij de eerste vrouwelijke burgemeester van Kerkrade.

De 46-jarige Dassen-Housen is lid van het CDA en op dit moment nog burgemeester van Beesel. Op die positie zit ze deze maand acht jaar. Daarvoor werkte de politicologe onder andere bij de universiteit van Aken. Ze is de dochter van bestuurslid en oud-fractievoorzitter van CDA Kerkrade Annemie Housen-Donners.

Lees ook:Petra Dassen-Housen: een burgemeester die met recht ‘mooder’ wordt genoemd

Pensioen

Dassen-Housen wordt de opvolger van Jos Som, die momenteel als waarnemend burgemeester in Kerkrade fungeert. Som was van december 2000 tot december vorig jaar burgervader van Kerkrade. Oorspronkelijk zou hij op 16 december met pensioen gaan. Maar omdat de zoektocht naar een opvolger nog wel even duurde, werd hij gevraagd als waarnemer om de periode te overbruggen.

Dassen-Housen zal officieel benoemd worden door de koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar.

’Prachtige kans’

Dassen-Housen reageert verheugd op haar voordracht. ,,Het is een ontzettend prachtige kans in de stad waar ik geboren ben”, zegt ze. De nieuwe baan in Kerkrade betekent dat ze de gemeente Beesel in haar tweede termijn gaat verlaten. ,,Ik werk hier nog altijd met ontzettend veel plezier en met een heel mooi team. Dus het was natuurlijk wel een dilemma. Maar dit is een kans die niet snel meer voorbij zou komen. Gelukkig gunnen de collegeleden het me enorm.”

Bekijk hier de eerste reactie van de burgemeester:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee