Monument

Indië-herdenking Heerlen gaat definitief door

Print
Indië-herdenking Heerlen gaat definitief door

De Tuin van Dinger op het terrein van APG biedt op 15 augustus plaats aan een brede Indië-herdenking. Afbeelding: LUC LODDER

HEERLEN / Hoensbroek -

De Indië-herdenking in Heerlen gaat dit jaar definitief door op 15 augustus. Stichting Waringin is eruit met APG over het gebruik van de Tuin van Dinger.

In de aanloop naar 15 augustus, de dag waarop de Japanners in 1945 capituleerden, waarna kort daarop een bloedige onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië begon, wordt een monument geplaatst. Dat had afgelopen jaar al moeten gebeuren, maar toen bleek de tijd te kort om de financiering rond te krijgen.

Het initiatief komt van een groep Indische Zuid-Limburgers die zich in 2017 verenigde in stichting Waringin. Nu de oudste generatie uit Indië niet meer zo fit is, wilde de groep een herdenking in Zuid-Limburg opzetten. Roermond kent al veel langer een grote Indië-herdenking.

Dinger

André Simon, samen met onder anderen Peter Heuperman kartrekker: „Deze maand kregen we groen licht van het ABP en APG over het gebruik van de Tuin van Dinger. Dat is een plek waar wij zeer aan hechten, omdat hij is verbonden met het Indische verleden. Dinger was een indischman, net als ingenieur Henri Sarolea.”

Bewustwording

Peter Heuperman stelde eerder dat de tweede doelstelling zo mogelijk nog belangrijker is dan het herdenken: ‘het bewerkstelligen van een breed bewustzijn aangaande de geschiedenis van Nederlands-Indië, Indische Nederlanders en allen die daar banden mee hebben. Denk ook aan de emancipatie en bewustwording van de Indische gemeenschap zelf.’

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje