Kijkers boos over DWDD-item met Limburger die dode moeder verborg

Print

Kijkers boos over DWDD-item met Limburger die dode moeder verborg 20190228 (bron: DWDD). BNNVARA

Oirsbeek -

Een interview in De Wereld Draait Door met Piet van der Molen, de man uit Oirsbeek die zijn overleden moeder tweeënhalf jaar verborg in zijn huis, kon woensdagavond rekenen op een hoop negatieve reacties van kijkers.

Van der Molen en auteur Joris van Casteren waren te gast om te praten over hun boek ‘Moeders Lichaam’, waarin het leven van Van der Molen en de bizarre gebeurtenissen na de dood van zijn moeder in 2o13 beschreven worden.

Lees ook: In huis verstopte moeder was dominant tot na haar dood

Wens

Het gesprek ging vooral over hoe Van der Molen zich gedwongen voelde om de laatste wens van zijn moeder in vervulling te laten gaan. Zij wilde namelijk dat haar zoon niemand zou vertellen van haar dood, zodat hij haar AOW en pensioen kon opstrijken om voor de katten te kunnen zorgen.

Lees ook: Schrijver Joris van Casteren: ‘Piet is het product van hoe zijn moeder met hem is omgegaan’

„Ik wilde mijn moeder niet tegenspreken omdat ze al zo oud was. Ze dulde ook geen tegenspraak en ik heb maar niets gezegd omdat ze zo ziek was”, vertelde Van der Molen over het moment dat zijn moeder hem vroeg om dat te doen.

Ontbinding

Ook ging hij in op de praktische problemen die het verbergen van een lijk met zich meebracht. „Ik zocht op hoe het ontbinden van een lichaam gaat. Mijn moeder zag ik elke dag verder opzwellen, toen heb ik besloten haar ergens in te leggen. Ik moest wel, anders zou haar lichaam uit elkaar spatten.” Van der Molen bewaarde het lichaam in een zelfgemaakte kist.

De uitleg van Van der Molen en Van Casteren kon op Twitter niet rekenen op veel sympathie. Kijkers klaagden dat de daden van de man werden vergoelijkt door presentator Matthijs van Nieuwkerk. „Alsof het verdoezelen van je overleden moeder recht heeft op een podium...knettergek!”, schrijft een kijker. Een ander vindt: „Waanzin ten top bij DWDD: man en schrijver vertellen dat zijn moeder dood wordt thuisgehouden om de uitkering door te laten gaan. Onze vrienden van DWDD vinden het ok. Belastinggeld nu terughalen.” Ook anderen laten hun frustraties over het interview weten:

Toch zijn er ook mensen die zich achter de Limburger scharen.

De rechtbank veroordeelde de Oirsbekenaar vorig jaar voor het laten verdwijnen van een lichaam en het onterecht opstrijken van het pensioen van zijn moeder. Van der Molen kreeg als straf zes maanden cel en een boete van veertig mille. Een hoger beroep in de zaak loopt nog. Wanneer dat dient, is nog niet bekend.

Lees ook: Piet van der Molen: ‘Ik ben geen mens voor in de gevangenis’

Columnist Sjors van Beek verwonderde zich eerder ook al over het feit dat Van der Molen in beroep ging tegen zijn straf. Lees zijn column hier terug.