Mogelijk privatisering van weekmarkt Weert

Nu zijn de (eet)kramen met ‘food’ geconcentreerd op de Markt. © archief Jeroen Kuit

Als de nieuwe opzet van weekmarkt in Weert eenmaal is doorgevoerd dan gaat de gemeente nadenken over verdere vernieuwing en de mogelijke privatisering ervan.

Leon Janssen

Dat maakte wethouder Tessa Geelen van Weert woensdagavond bekend tijdens de commissie Ruimte en Economie. Daar werd het plan besproken om de weekmarkt op zaterdag nieuw leven in te blazen door een andere indeling in te voeren. Daarbij worden kramen met etenswaren en kramen met andere artikelen gemixt. De markt gaat zich verder beperken tot de Nieuwe Markt, Meikoel, Langstraat en Van Berlostraat.

Terrassen

Daardoor komt de Markt vrij voor terrassen. Iets wat de horecaondernemers aanspreekt, te meer daar ze worden bevrijd van de lucht van de viskramen die nog dagen op het plein blijft hangen omdat hun afvalwater tussen het plaveisel loopt. Dat laatste was voor Suzanne Winters van Weert Lokaal reden te pleiten voor een goede afvoer van het afvalwater van de viskramen in de nieuwe opzet. Verder pleitte ze ervoor ook het Sint Raphaëlpad bij de markt te betrekken.

De nieuwe opzet zou in augustus dit jaar doorgevoerd moeten worden. De gemeente gaat voor 22.000 euro een bureau inhuren dat de marktkooplui naar een nieuwe plek dirigeert.

Openingstijden

„Het is zaak dat we nu doorpakken en starten”, aldus Geelen woensdagavond. „Dat is de basis. Daarna gaan we kijken naar verdere vernieuwingen, zoals een mogelijke privatisering van de markt, nieuwe aanwas en uitbreiding van de openingstijden.”

Over een andere opzet van de Weerter weekmarkt wordt al jaren gepraat. Eerder gaf Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, aan dat privatiseren wat hem betreft de beste oplossing is voor de ‘Markt van Morgen’ in Weert. Door verzelfstandiging kun je de markt commerciëler en bedrijfsmatiger aanpakken dan wanneer de gemeente dat doet, stelde Achterhuis toen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal