Ralf Krewinkel werd tweede in burgemeestersrace Kerkrade

Print
Ralf Krewinkel werd tweede in burgemeestersrace Kerkrade

Burgemeester Ralf Krewinkel. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Heerlen -

De Heerlense burgemeester Ralf Krewinkel heeft tijdens zijn ziekteverlof gesolliciteerd als burgemeester van Kerkrade. Woensdagavond legde hij het bij de geheime stemming in de Kerkraadse gemeenteraad af tegen Petra Dassen-Housen.

Ruim een halve dag na de stemming maakte de provincie Limburg bekend dat Krewinkel per 1 april, na ruim een jaar ziekteverlof, terugkeert als burgemeester van Heerlen.

De sollicitatie van Krewinkel in zijn geboorteplaats Kerkrade is zeer opmerkelijk, omdat hij op dit moment nog burgemeester van het grotere Heerlen is. Hij legde in september 2017 zijn werkzaamheden in Heerlen neer nadat er bij zijn zoontje leukemie werd geconstateerd. Een paar maanden later ging hij weer deeltijd aan de slag. In februari 2018 meldde hij zich alsnog voor onbepaalde tijd ziek, waarna Emile Roemer als waarnemer werd benoemd.

Reconstructie: Zo verliep de burgemeestersrace in Kerkrade waar Ralf Krewinkel tweede werd

Onduidelijkheid

Al die tijd bestond er onduidelijkheid bij de politiek en de burgers over het feit of en zo ja wanneer Krewinkel weer aan de slag zou gaan. Het gouvernement liet meermaals weten uit te gaan van een terugkeer van Krewinkel naar Heerlen medio maart 2019. In de tussentijd hengelde Krewinkel dus naar de job in Kerkrade.

Commentaar: Dit nieuwe drama moet Ralf Krewinkel zichzelf niet aan (willen) doen

In gesprek

Daar waren in totaal twaalf sollicitanten voor de burgemeestersfunctie. Gouverneur Theo Bovens gaf over zes een positief advies. Met deze mensen ging de vertrouwenscommissie in gesprek. De commissie was vrijwel eensgezind en plaatste de Beeselse burgemeester Petra Dassen-Housen op plek één en Ralf Krewinkel op twee. De gemeenteraad ging hier vervolgens in mee.

Geen vragen

Krewinkel wil tot zijn heraantreden op 1 april in Heerlen geen vragen van de pers beantwoorden. Hij wil zijn sollicitatie naar de burgemeesterspost in Kerkrade „bevestigen noch ontkennen.”

De Limburger kreeg bovenstaande informatie per toeval in handen. De bewuste raadsvergadering vond weliswaar achter gesloten deuren plaats, maar vanwege de geluidsinstallatie was in de ruimten buiten de raadszaal duidelijk te horen wat besproken werd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen