Oude kaarten van Peel en Maas voor het laatst te zien

Print
Oude kaarten van Peel en Maas voor het laatst te zien

Jacques Cuypers geeft voor de laatste keer uitleg over de oude kaarten van Peel en Maas. Afbeelding: Museum Peel en Maas

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

In Museum Peel en Maas wordt op zondag 10 maart de tijdelijke tentoonstelling ‘Peel en Maas in oude kaarten’ feestelijk afgesloten met in de middaguren twee gratis exclusieve rondleidingen door de expositie.

Jacques Cuypers, samensteller van de expositie, komt speciaal langs om de rondleidingen te verzorgen. Om 14.00 en 16.00 uur geeft hij voor de laatste keer uitleg en interessante achtergrondinformatie over de tentoonstelling. Het thema van de rondleiding is ‘Het eeuwenoude gevecht om peelgrond is terug te vinden in oude kaarten’. Het museum en de tentoonstelling zijn ook zonder rondleiding vrij toegankelijk tussen 13.00 en 17.00 uur.

Oude landkaarten

In de tentoonstelling ‘Peel en Maas in oude kaarten: de wegen die wij gingen’ worden diverse oude (land)kaarten uit het Land van Peel en Maas getoond. Hoogtepunten zijn de Peutinger kaart, gebruikt als routeplanner in de Romeinse Tijd en een unieke historische kaart van Meijel uit 1592. Ook zijn er kaarten te zien die te maken hebben met ruzies tussen de dorpen over het gebruik van ‘gemene gronden’; de gemeenschappelijke heide- en turfgebieden. Een grote kaart, samengesteld uit negen Tranchot kaarten, brengt nauwkeurig de toestand van Peel en Maas rond 1810 in beeld. Hier zijn alle wegen middels karrensporen te zien. Daarnaast is er aandacht voor belangrijke wegen in onze omgeving, onder andere de Napoleonsweg en voor wegen over het water, zoals een kaartje van het veer bij Kessel uit 1556. Tenslotte toont de expositie hoe landmeters in de zeventiende eeuw hun werk deden.

Industrialisatie in Peel en Maas

Waar de ene tentoonstelling ophoudt, daar begint de volgende. Op vrijdag 22 maart opent in Museum Peel en Maas de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Van Ploeg naar Ploegendienst’. Bezoekers ontdekken hier het verhaal van de opkomst van de industrialisatie in Panningen en later ook in Beringe, en de gelijk opgaande bloei van Panningen als centrum van de regio. In de museumwinkel en in de plaatselijke boekhandels is het rijk geïllustreerde boek Van Ploeg naar Ploegendienst – De industrialisatie en de aanwijzing van Panningen als ontwikkelingskern te koop. In deze publicatie wordt nog meer achtergrondinformatie gegeven over de industrialisatie binnen de gemeente.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen