Heerlense politiek in shock na sollicitatie Krewinkel

Print
Heerlense politiek in shock na sollicitatie Krewinkel

Ralf Krewinkel. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

HEERLEN / Kerkrade / Eygelshoven / Hoensbroek -

De Heerlense politiek is onaangenaam verrast door de sollicitatie van Ralf Krewinkel in Kerkrade. Verbijsterd zelfs. Zijn geloofwaardigheid kreeg een knauw. Ook gouverneur Bovens heeft veel uit te leggen. Ron Meyer: „Bovens wist van de sollicitatie en heeft Heerlen laten bungelen.”

Ewout Tijdeman (GroenLinks) nam donderdag meteen het initiatief voor een extra raadsvergadering over de kwestie. „Ik ben verbolgen en verbijsterd. Zijn wij in Heerlen aan het lijntje gehouden? Afgelopen dinsdag is ons in het presidium vertrouwelijk meegedeeld dat donderdagmorgen bekend wordt gemaakt dat Ralf Krewinkel per 1 april terugkeert in Heerlen. Dat deelde Roemer mee, namens de gouverneur. Nu blijkt dat er een spelletje is gespeeld. Want woensdagavond is er in Kerkrade gestemd over een mogelijk burgemeesterschap in Kerkrade.”

Volgens Marco Peters (CDA) is Krewinkel zijn geloofwaardigheid kwijt. „Je bent burgemeester van een centrumstad en nu solliciteer je bij een gemeente die half zo groot is. Hij is capabel, maar dit geeft aan dat zijn hart niet bij Heerlen ligt. Het neigt naar huichelarij. Had ons meegenomen in je verhaal. Ik vind het niet kunnen.”

Ron Meyer (SP) stelt dat zowel Ralf Krewinkel als gouverneur Bovens heel wat heeft uit te leggen. Ook hij is verbaasd en verbijsterd. „Ik ben steeds heel meelevend geweest, had alle begrip voor de situatie van Ralf. Nu blijkt dat hij heeft gesolliciteerd terwijl hij ziek was. Wat denk je wat er gebeurt als een buschauffeur of een werker in de thuiszorg zoiets zou doen? Dan hang je. Krewinkel was kennelijk gezond genoeg om in Kerkrade aan de slag te gaan, daar had hij ook vol aan de bak gemoeten.”

Lees ook: Ralf Krewinkel werd tweede in burgemeestersrace Kerkrade

Bovens heeft een zeer discutabele rol gespeeld, stelt Meyer. „Die wist dat Krewinkel elders solliciteerde. Op iedere vraag die we de afgelopen periode hebben gesteld, informeel en formeel, kregen we als antwoord dat we moeten afwachten.”

Heerlense politiek in shock na sollicitatie Krewinkel
Ron Meyer Foto: Harry Heuts

Roel Leers (Hart-Leers) laakt de gang van zaken. „Ook deze week. Toen de gouverneur ons dinsdag via Roemer liet weten dat donderdagmorgen bekend wordt gemaakt dat Krewinkel per 1 april terugkeert, heb ik meteen gevraagd: ‘Waarom maken jullie dat dan niet meteen bekend?’ Hier is een spelletje met ons gespeeld. Dit is geen behoorlijk bestuur. Ik ga ervan uit dat Roemer hier part noch deel aan heeft. De geloofwaardigheid van Ralf Krewinkel is in ieder geval geschaad.”

Loek Damen (Ouderenpartij) is verbijsterd. „In een extra raadsvergadering moet Krewinkel maar uitleggen waarom hij ons desnoods niet vertrouwelijk heeft geïnformeerd. Dit kan echt niet!”

Lees ook:‘Dit nieuwe drama moet Ralf Krewinkel zichzelf niet aan (willen) doen’

Jan Bertholet (D66) was ook enorm verrast door het nieuws. „Er is wel gespeculeerd dat hij naar Kerkrade zou kunnen gaan. Hij heeft wat uit te leggen. We hebben geen burgemeester nodig voor wie Heerlen eigenlijk op de tweede plaats komt.”

Henk Verreck (PvdA) zegt verbouwereerd te zijn. „Allereerst: hoe is het mogelijk dat een geheime raadsvergadering zodanig versterkt wordt dat het buiten gemakkelijk te horen is. En dan blijkt onze burgemeester te hebben gesolliciteerd terwijl hij ziek was. Als je kunt solliciteren, kun je ook werken - heel primair. De rol van Bovens is laakbaar. Als Krewinkel burgemeester van Kerkrade was geworden, waren de rapen helemaal gaar geweest. Ik ben echt geshockeerd.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee