ONDERZOEK UM

Te weinig calcium in multivitaminen voor zwangeren

Print
Te weinig calcium in multivitaminen voor zwangeren

Afbeelding: ISTOCK

Maastricht -

Zwangere vrouwen krijgen te weinig calcium binnen.60 procent denkt dat te compenseren met het dagelijks slikken van multivitamine­pilletjes, maar dat is niet voldoende. Er zit te weinig calcium in, waarschuwen onderzoekers uit Maastricht.

Zwangere vrouwen moeten dagelijks 1000 milligram calcium binnenkrijgen. Via de multivitaminen die de meeste vrouwen slikken, krijgen ze gemiddeld slechts 124 milligram van die voedingsstof binnen. Losse calciumtabletten bevatten wél genoeg van het mineraal, maar deze worden slechts door 2 procent van de zwangere vrouwen geslikt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht onder 2500 zwangere vrouwen.

Risico

Moeders in spe die te weinig calcium binnenkrijgen, lopen het risico op een hoge bloeddruk wat weer kan overgaan in zwangerschapsvergiftiging. Die complicatie is heel gevaarlijk, zegt epidemioloog Luc Smits van de Universiteit Maastricht. Jaarlijks belanden 5000 vrouwen hiermee in het ziekenhuis. „In het ergste geval kan moeder of kind overlijden. Vaker leidt zwangerschapsvergiftiging tot problemen bij de baby. Die groeit niet goed of wordt eerder geboren.” Een tekort aan calcium kan ook leiden tot zwakke botten bij het ongeboren kind en een te laag geboortegewicht.

Melk

Door dagelijks vijf glazen melk te drinken, krijgen zwangeren overigens ook de juiste hoeveelheid calcium binnen, maar volgens Smits zijn daar weinig vrouwen voor te porren. „De meesten hebben daar geen zin in. Bovendien zitten zij niet op vijf glazen melk te wachten in de periode dat ze heel misselijk zijn.”

Drogist

In plaats van een sloot melk, slikt 60 procent van de zwangeren liever elke dag multivitaminen. „Zij denken misschien dat in die pilletjes álle vitaminen en mineralen zitten die ze nodig hebben, maar dat geldt helaas niet voor calcium”, zegt Smits. „In de multivitaminen, die we gewoon bij de drogist kopen, zit vaak maar een fractie van de benodigde hoeveelheid. Maar dat weten veel vrouwen niet. Elke verloskundige zou hier zwangeren op moeten wijzen.”

Overigens moeten zwangere vrouwen de multivitaminen gewoon blijven slikken, benadrukt Smits. „Die zijn een prima aanvulling op hun voeding. Maar zorg dat je ook voldoende calcium binnenkrijgt. Losse calciumtabletten voor de hele zwangerschap kosten nog geen tientje bij de drogist.”