Carnavalsliefdes: ‘Ónze vastelaovesliefde is een geschenk uit de hemel’

Print
Carnavalsliefdes: ‘Ónze vastelaovesliefde is een geschenk uit de hemel’

Roland Simons en Lyan Kuijpers. Afbeelding: Roland en Lyan

Swalmen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

Die bewuste Vastelaoves-vrijdagavond 5 februari in 2016 zit in twee geheugens gegrift. In dat van de Tegelse Lyan Kuijpers (52), die met de vrouwluujgroep Lek Vinger Lek Doem in Café Beugelbaan Braam op de Dr. Leursstraat in Roermond het feest voor (oud) Camillus-medewerkers muzikaal omlijstte. Én in dat van Roland Simons (49) uit Swalmen, die met zijn nichtje Veronique een rondje Sjolefestasie op het programma had staan. ‘Kom’, zei Veronique toen het officiële openingsevenement van de Vastelaovend op het Stationsplein in Roermond ten einde liep. ‘Laten we nog even naar Café Braam gaan’. Roland antwoordde hierop met een volmondig ‘Ja, is goed dan’. En dat was maar goed ook, want anders had Cupido’s pijl zijn doel gemist.

Aldus wandelden Roland en zijn nichtje Veronique richting Braam, waar oud-collega’s van haar hun eigen vastelaovesfeestje vierden. Terwijl Roland na aankomst een ‘pitstop’ maakte op het herentoilet, trof Veronique haar oud collega Lyan. Zo gebeurde het dat haar oom bij terugkomst prompt met een ‘Dit is Roland, femilie van mich’ aan Lyan voorgesteld werd.

Lees hier meer bijzondere verhalen over carnavalsliefdes

Alsof het zo had moeten zijn, waren ook diverse familieleden van Roland terplekke. Fervente vierders die aardig wat lijntjes bleken te hebben met de brede kennissenkring van Lyan. “Maar ondanks al deze gemeenschappelijke verbindingen hadden Roland en ik alleen oog voor elkaar”, aldus Lyan. “Ons gesprek kreeg vanaf de eerste seconde vleugels waardoor het gebruikelijke ‘vasteaovesgewazel’ vrijwel meteen in een ontmoeting van hart tot hart veranderde. Over onze levens zoals die waren op dat moment, met alle licht- en schaduwkanten.” De magische klik tussenbeide liet zich in het omringende gezelschap intussen niet onbetuigd. Roland: “We waren ons er totaal niet van bewust dat we door zoveel mensen nauwlettend in de gaten werden gehouden.“

Carnavalsliefdes: ‘Ónze vastelaovesliefde is een geschenk uit de hemel’
Tijdens hun eerste ontmoeting werd bovenstaande foto gemaakt.

‘En? Issie leuk?’, vroeg Lyan in een gestolen onder onsje aan een gemeenschappelijke vriendin Dees die ook van de partij was. ‘De leukste man die er is’, luidde haar antwoord. Niet dat het nog iets toevoegde, want de eerste kennismaking had tot dusverre al genoeg fonkelend liefdesstof doen opwaaien. “Het voelde allemaal zo vertrouwd dat er na thuiskomst alleen nog maar verwondering kon zijn. Verwondering die later plek zou maken voor kriebels. Én een ontembare behoefte om die leuke Roland opnieuw te ontmoeten.”

Voor Roland was het niet anders. “Ook ík kon mijn draai niet vinden. De dag na dacht ik maar aan één ding: Lyans telefoonnummer achterhalen. Discreet als mijn nichtje in haar rol als ‘matchmaker’ was, bleef mijn verzoek onbeantwoord. Gelukkig niet voor lang, want toen Lyan zich met dezelfde vraag in omgekeerde richting aan haar adresseerde, aarzelde ze geen moment om de wederzijdse contactgegevens vrij te geven.”

Nog diezelfde dag laaide de liefde opnieuw op, dit keer tijdens een Whatsapp-sessie. Roland: “We hebben toen zoveel gelachen met elkaar dat ik al blij zou zijn geweest met een app-relatie. Gaandeweg ontdekten we dat we allebei fan waren van de satirische tv-programma’s Toren C en Draadstaal. Klap op de vuurpijl was de ontdekking dat Dennis P., een Nederlandse film uit 2007 – geregisseerd door haar eigen broer Pieter Kuijpers – bovenaan zijn favorietenlijstje stond.

Op Valentijnsdag 14 februari 2016 – anderhalve week later - hadden Lyan en Roland hun eerste date. Zónder schmink. Lyan: “Het hart klopte in m’n keel toen ik bij hem thuis in Swalmen aanbelde. Tot de voordeur open ging en ik opnieuw in die prachtige bruine ogen van hem keek. Als door de bliksem getroffen wist ik... alles komt goed. En dat was ook zo. Nu dromen we onze ultieme liefdesdroom: op het meest romantische plekje ter wereld met iedereen die ons lief is de liefde vieren: onder de platanen op het dorpspleintje in Villedieu, dertig kilometer ten noordoosten van Orange in De Provence.

De verwondering die er ooit was, heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een diepgewortelde overtuiging. Roland: “Onze moeders in de hemel hebben het plan daarboven gesmeed en uitgevoerd. Wat ons betreft vormen we een ‘match made in heaven’. Genoeg reden om van onze eerste Braam-voltreffer met vastelaovend een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan onze liefdesrelatie te maken.”

Vastelaovend vieren in voor- en tegenspoed

Hoe vier je carnaval als de lol er af is. Drie dagen na zijn proclamatie treedt prins Lars I Thijssen van Horst terug: acute leukemie. Luister naar de podcast: Vastelaovend vieren in voor- en tegenspoed.

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen