Carnavalsliefdes: ‘Martijn is mijn vastelaovesprins op het witte paard’

Print
Carnavalsliefdes: ‘Martijn is mijn vastelaovesprins op het witte paard’

‘Prins-op-het-witte-paard’ Martijn en zijn geliefde Jolein: bekroonde carnavalsliefde.

Maasbracht -

Vastelaoveskoppel Martijn Birk en Jolein Evers kenden elkaar alleen van zien, in en rondom Maasbracht. Toen Martijn tot prins van carnavalsvereniging Onger ‘t Viaduct werd uitgeroepen, sloeg de vonk echt over. Acht jaar na dato is het stel nog steeds gelukkig samen.

‘Carnavalsvereniging Onger ‘t Viaduct is eigenlijk een soort grote vriendengroep. Jolein ging in die tijd wel vaker mee met activiteiten. “We waren geen vrienden. Ik vond haar toen al interessant, maar ze had nog geen oog voor mij”, begint Martijn te vertellen.

Op 7 januari 2011 wordt hij uitgeroepen tot prins carnaval van Onger ’t Viaduct, met prinses Yvette aan zijn zijde. Jolein licht toe: “In die tijd was er altijd ook een prinses. Dat hoefde niet de vriendin of vrouw van de prins te zijn.” Het feit dat Martijn prins is, laat Jolein toch anders naar hem kijken. Nu opent ze haar ogen wel voor zijn verschijning. “Het is wel speciaal als je prins wordt. Dat is een bijzondere tijd want je maakt allemaal leuke dingen samen mee.”

Martijn is deze keer degene die een mogelijke relatie op afstand houdt. Hij regeert tijdens deze carnaval samen met prinses Yvette en vindt het veel te ingewikkeld worden met twee vrouwen. Wat niet betekent dat de twee elkaar negeren. “Jolein was er altijd bij en bleef ook vaak tot het einde. We appten veel en brachten veel tijd samen door.” Iedereen in het dorp weet inmiddels dat hun relatie na zijn aftreden als prins ‘officieel’ wordt. “Toen we op de maandagmiddag met de hele groep naar Maastricht gingen, werd ik al langzaam zenuwachtig voor mijn aftreden. Dat was wel een vreemde situatie”, lacht Martijn.

Op Aswoensdag kwam alles weer in balans, toen de twee openlijk de liefde aan elkaar verklaarden. Op de vraag of de begindag van het Vasten nu een feestelijke dag is, antwoordt Martijn: “Ja, dat is het zeker. Alleen niet vanwege mijn relatie met Jolein. Aswoensdag valt immers altijd op een andere datum, dus daar heb ik niet zoveel mee. Het feestelijke zit ‘m vooral in het feit dat ik dan meestal niet hoef te werken en we in gewone kleding rustig samen een pilsje kunnen drinken en de carnaval kunnen evalueren.”

Martijn is al jaren werkzaam bij zalencentrum De Spil in Maasbracht en moet dus meestal gedurende de hele carnaval aan de bak. Hij voegt er wel nog aan toe: “Hoewel het drukste moment ook erg leuk is: als op zondag na de optocht iedereen naar de zaal komt.”

Inmiddels zijn Martijn en Jolein niet meer actief in de vereniging, aangezien dit moeilijk te combineren is met het werk van Martijn bij De Spil. Bovendien brengt de geboorte van kleine Yens met zich mee dat een van beiden af en toe ook thuis moet blijven. “Dat is geen straf hoor”, lacht Martijn terwijl Yens op de achtergrond van blijdschap kraait. “Ons ruim veertien maanden oude zoontje is de bekroning op onze carnavalsrelatie. We vieren overigens nog steeds carnaval, alleen niet meer zo uitgebreid als vroeger. Tegenwoordig dompelen we ons van vrijdag tot en met woensdag met onze eigen vrienden onder in het feestgedruis en niet meer drie maanden lang. Maar die Aswoensdag sla ik niet over!”

Jolein begint te lachen: “Ik weet nog goed toen ik Martijn voor het eerst mee naar huis nam. ‘Je hebt de prins mee naar huis genomen?!’, riep mijn moeder toen verrast uit terwijl hij in zijn prinsenpak de trap af kwam. “Ik ben toch jouw prins op het witte paard?”, voegt Martijn daar met een brede glimlach aan toe.