Gemeente Kerkrade gaat aangifte doen tegen De Limburger om kwestie Krewinkel

Het raadhuis van Kerkrade.© Luc Lodder

© Bas Quaedvlieg

thumbnail: Het raadhuis van Kerkrade.
thumbnail:

De gemeente Kerkrade bestrijdt dat De Limburger de informatie over de besloten raadsvergadering over de voordracht van de burgemeester ‘per toeval’ heeft vernomen.

Hans Goossen

In een verklaring kondigt voorzitter Wim de Groot van de vertrouwenscommissie aan dat de gemeente aangifte zal doen tegen de krant. Daarbij baseert Kerkrade zich op eigen onderzoek en beveiligingsbeelden.

GeluidsinstallatieDe Limburger publiceerde donderdag dat Ralf Krewinkel vergeefs had gesolliciteerd naar de burgemeesterspost in Kerkrade. Die info hoorde een verslaggever van de krant die in het raadhuis aanwezig was. Het ging om een besloten raadsvergadering, maar het besprokene was via de geluidsinstallatie ook buiten de raadzaal hoorbaar. De gemeente stelt dat ,,het proces rondom de besloten raadsvergadering met alle zorgvuldigheid” was ingericht.

Gouverneur Theo Bovens steunt de aangifte van Kerkrade. Hij beticht de betreffende journalist van De Limburger van “afluisterpraktijken”. Tegenover L1 verklaart hij vrijdag dat op camerabeelden van de gemeente te zien is hoe de journalist zich schuil houdt achter een zuil op het moment dat het gemeentehuis wordt ontruimd bij aanvang van de besloten vergadering. Die beelden heeft de gouverneur zelf niet gezien. De gemeente heeft hem hierover gerapporteerd.

Hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger zegt dat de beweringen van Bovens niet kloppen. “Hij baseert zich op camerabeelden die hij niet heeft gezien en hij heeft geen wederhoor toegepast.”

Lees ook: Bovens: ontslag Krewinkel had ‘nooit mogen gebeuren’

Het uitlekken van die sollicitatie leidde tot het aangekondigde vertrek van Krewinkel als burgemeester van buurgemeente Heerlen. De sollicitatie van de PvdA’er in Kerkrade is volstrekt verkeerd gevallen in Heerlen, omdat de burgemeester al geruime tijd thuis zat in verband met de ernstige ziekte van zijn zoontje. Kerkrade gaf de voorkeur aan Petra Dassen (CDA), nu nog burgemeester van Beesel.

Lees ook: Reconstructie: zo verliep de burgemeestersrace in Kerkrade waar Ralf Krewinkel tweede werd

Donderdag maakte gouverneur Theo Bovens bekend dat Krewinkel op 1 april terug zou keren in Heerlen. Even later publiceerde De Limburger dat Krewinkel in zijn geboorteplaats Kerkrade had gesolliciteerd. Dat bericht zorgde voor grote beroering in politiek Heerlen. Daarop kondigde Krewinkel zijn ontslag aan. Emile Roemer, die tijdens de afwezigheid van Krewinkel al waarnemend burgemeester was en die functie per 1 april zou neerleggen, blijft langer aan.

De hoofdredactie van De Limburger wijst de beschuldigingen van Kerkrade van de hand.

Verklaring hoofdredactie:

De hoofdredactie van De Limburger heeft kennisgenomen van de aangifte die de vertrouwenscommisssie van de gemeente Kerkrade voornemens is te doen wegens het publiceren van onrechtmatig verkregen informatie. De hoofdredactie weerspreekt met klem dat hiervan sprake is.

Onze verslaggever is woensdagavond rond zeven uur naar het stadhuis van Kerkrade gegaan omdat hij wist dat de gemeenteraad eerst achter gesloten deuren maar op enig moment tijdens een openbare vergadering zou spreken over de benoeming van een nieuwe burgemeester. In het stadhuis trof de verslaggever geen baliemedewerker of bode aan. Zoals hij gewoon is te doen, nam hij de lift naar de derde verdieping. In de gang aanpalend aan de raadszaal wachtte hij op het moment dat de vergadering openbaar zou worden.

Tot zijn grote verbazing kon hij, toen in de raadszaal gebruik werd gemaakt van de geluidsinstallatie, woordelijk volgen wat tijdens het overleg werd gezegd. Na een minuut of tien is de verslaggever vertrokken om ruggenspraak met zijn chef en de hoofdredactie te houden. Uit oogpunt van zorgvuldigheid is besloten die avond niets te doen met hetgeen de verslaggever had gehoord.

Donderdagochtend hebben we de zaak van alle kanten bekeken, is overleg met onze advocaat geweest over mogelijke juridische implicaties en is aan het begin van de middag contact gezocht met de heer Krewinkel en gouverneur Bovens. Krewinkel liet weten niet inhoudelijk te willen reageren en Bovens onthield zich van commentaar.

We realiseren ons terdege dat een publicatie grote impact zou hebben op de heer Krewinkel, en beseffen dat dit een persoonlijk drama is. Dit hebben we meegewogen, maar dat heeft ons niet weerhouden van het publiceren van een verhaal over de sollicitatie van de heer Krewinkel. Dit omdat wij het maatschappelijk van belang achten onze lezers te informeren over de gang van zaken rond de benoeming van een burgemeester en het opnieuw aan de slag gaan van een burgemeester die geruime tijd ziek heeft thuis gezeten.

Wat ons betreft hebben wij in deze kwestie uiterst zorgvuldig gehandeld en is er geen sprake van onrechtmatig handelen. Mocht hiervan al sprake zijn dan kan wellicht gesteld worden dat de gemeente Kerkrade had moeten voorkomen dat onze verslaggever zomaar het stadhuis binnenwandelt en dat hij de vergadering kon volgen omdat de geluidsinstallatie aanstond.

Lees ook: Koningsdrama: Heerlen boos op burgemeester en gouverneur

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal